Sočni arapski kolač od griza i kokosa: Jednostavan recept za savršenu poslasticu
Ovaj sočni arapski kolač od griza i kokosa prava je poslastica koja će oduševiti vaše nepce. Njegova priprema je veoma jednostavna – dovoljno je samo jedna zdjela za miješanje i jedna šalica za mjerenje, a rezultat će biti fantastičan.
Biskvit je savršeno mekan, s mirisom kokosa i griza, a bogat i osvježavajući sirup od narandže čini ga još sočnijim i ukusnijim.
Sastojci
Biskvit
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
- 3jaja
- 150 g šećera
- 150 g glatkog brašna
- 180 g pšeničnog griza
- 100 g kokosa
- 250 ml ulja
- 250 ml čvrstog jogurta
- 1 vrećica praška za pecivo
Preljev
- 250 ml vode
- 150 g šećera
- svježe iscijeđeni sok jedne narandže
Priprema
1.Pomiješajte sve
Najprije zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
Sve sastojke za biskvit izmiksajte i stavite u lim za pečenje kojeg ste nauljili i pobrašnili oštrim brašnom.
Čačkalicom iscrtajte mrežu po kolaču prije nego ga stavljate u pećnicu i na svaki kvadratić stavite badem ili kockicu suhog voća.
Ovdje su poslužili bademi, grožđice, sušeni ananas i papaja.
2. Pecite
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.
3. Napravite sirup
Dok se kolač peče, napravite sirup tako da sve sastojke otopite i prokuhate oko minutu, pa ostavite da se prohladi dok se kolač ispeče do kraja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.