Sočni arapski kolač od griza i kokosa: Jednostavan recept za savršenu poslasticu

0
Radiosarajevo.ba
Sočni arapski kolač od griza i kokosa: Jednostavan recept za savršenu poslasticu
Foto: Pexels / Basbousa

Ovaj sočni arapski kolač od griza i kokosa prava je poslastica koja će oduševiti vaše nepce. Njegova priprema je veoma jednostavna – dovoljno je samo jedna zdjela za miješanje i jedna šalica za mjerenje, a rezultat će biti fantastičan.

Biskvit je savršeno mekan, s mirisom kokosa i griza, a bogat i osvježavajući sirup od narandže čini ga još sočnijim i ukusnijim.

Sastojci

Biskvit

Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"

Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"

  • 3jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g glatkog brašna
  • 180 g pšeničnog griza
  • 100 g kokosa
  • 250 ml ulja
  • 250 ml čvrstog jogurta
  • 1 vrećica praška za pecivo

Preljev

  • 250 ml vode
  • 150 g šećera
  • svježe iscijeđeni sok jedne narandže

Priprema

1.Pomiješajte sve

Najprije zagrijte pećnicu na 200 stepeni.

Sve sastojke za biskvit izmiksajte i stavite u lim za pečenje kojeg ste nauljili i pobrašnili oštrim brašnom.

Čačkalicom iscrtajte mrežu po kolaču prije nego ga stavljate u pećnicu i na svaki kvadratić stavite badem ili kockicu suhog voća.

Ovdje su poslužili bademi, grožđice, sušeni ananas i papaja.

2. Pecite

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.

3. Napravite sirup

Dok se kolač peče, napravite sirup tako da sve sastojke otopite i prokuhate oko minutu, pa ostavite da se prohladi dok se kolač ispeče do kraja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije