Bez nje se rođendani nekad nisu mogli zamisliti: Najbolji recept za čuvenu starinsku tortu
Ko se sjeća bomba-torte?
Bila je to starinska slastica bez koje rođendani nisu mogli da se zamisle, a i danas će mnoge njen okus i miris vratiti u dane sretnog djetinjstva. Ova je torta prava bomba okusa, ukusa i kalorija, a mi vam danas donosimo jedan od najboljih recepata za nju:
Sastojci
Biskvit
Gušimo se i večeras: Pogledajte kako izgledaju sarajevske ulice pod velom magle
- 6 kom jaja
- 6 kašika šećera
- 8 kašika mljevenih oraha
- 3 kašike brašna
- pola male kašike praška za pecivo
Fil 1
- 250 g putera
- 12 kašika šećera u prahu
- 6 žumanjaca
- 15 dag mljvenih oraha
- 15 dag keksa (petit beurre ili plazma)
- 2 dcl soka od narandže
- 10 dag čokolade za kuhanje
Fil 2
- 6 bjelanjaca
- 6 kašika bijelog šećera
- 2x15 dag šećera
Priprema
Biskvit: Umutiti jaja sa šećerom. Polako dodavati mljevene orahe i brašno s malo praška za pecivo. Peći u rerni prethodno zagrijanoj na 230 stepeni - 10 minuta, a zatim smanjiti i peći na 180°C još oko 15 min.
Fil 1: Umutiti puter sa sitnim šećerom, dodavati jedno po jedno žumance. Kada je dobro umućeno dodati mljevene orahe i keks koji smo prethodno namočili u sok. Polovicu ovoga fila razmazati po biskvitu a u drugu polovicu umiješati omekšalu čokoladu te premazati po prvoj polovici fila.
Fil 2: 15 dag šećera ukuhati s malo vode, a drugih 15 dag šećera karamelizirati (lagano da ne izgori) sve dok ne počne pjeniti. Za to vrijeme umutiti bjelanjke, dodavati jednu po jednu kašiku šećera i kada se dobro učvrsti dodati prvo ukuhani šećer, zatim karamelizirani sve vrijeme miksajući. Miksati dok se dobro neohladi, a zatim prekriti tortu odozgo i okolo.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.