Služi se i u restoranima: Recept za savršenu cvjetnu pogaču

0
Radiosarajevo.ba
Služi se i u restoranima: Recept za savršenu cvjetnu pogaču
FOTO: Coolinarika / Pogača

Pogača koja će osvojiti svojim ukusom, ali i izgledom sve u kući je jednostavna za napraviti,  a sve što vam treba je malo slobodnog vremena i kuća će mirisati na domaći, svježe pečeni hljeb.

Idealna je za posluživanje za doručak u razne namaze i sastojke, a odlično ide i uz kuhana jela.

Sastojci:

  • 1 kocka (42 g) svježeg kvasca
  • 500 ml mlijeka
  • 2-3 kašike jogurta
  • 4 jajeta (2 žumanca za mazanje)
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g putera
  • 1,2 kg brašna

Priprema:

1. Kako biste napravili ruža slavski kolač prvo zamijesite tijesto, ostavite da naraste, pa ga oblikujte.

Uprava "Puteva RS" pod blokadom policije: Afera "Egipatska sol", Nenad Nešić i Mladen Lučić

Uprava "Puteva RS" pod blokadom policije: Afera "Egipatska sol", Nenad Nešić i Mladen Lučić

2. Podijelite ga na 6 lopti, svaka od po skoro 200 grama. Svaku loptu pojedinačno prebacite na pobrašnjenu površinu pa izmjesite oklagijom oko šest puta.

3. Razvučeno tijesto premažite žumanjcetom.

4. Ponovite postupak dok ne potrošite tijesto.

5. Kada ste završili, pouljite tepsiju i savijajte tijesto u rolate. 

6. Poredajte ih po tepsiji. Pecite na 220 stepeni oko 45 minuta. Po želji pospite susamom. 

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije