Odlično za jesen: Tri recepta za slana jela sa kestenom

0
Radiosarajevo.ba
Odlično za jesen: Tri recepta za slana jela sa kestenom

Skoro je nemoguće odoliti mirisu kestena koji se širi ulicama u ovim hladnim danima, a osim što ćete ga grickati kao snack, pripremite neki slani specijalitet u kombinaciji sa kestenom.

Kesten se najčešće konzumira u desertima u kombinaciji s čokoladom, no slanim jelima daje posebnu finoću po mjeri nepca istinskih gurmana, a mi vam donosimo nekoliko ideja kako da ih pripremite. 

Pileće filete u sosu od kestena 

Sastojci:

Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket

  • 600 g pilećih fileta
  • 500 g pečenih kestena ili 200 g kesten pirea
  • 2-3 nasjeckana režnja bijelog luka
  • 2,5 dl bijelog vina (po želji)
  • ulje
  • kašičica putera
  • kašika bagremovog meda
  • sol
  • biber
  • peršun
  • muškatni oraščić
  • vrhnje za kuhanje

Priprema:

Filete narezati na medaljone od 1 cm debljine i posoliti. U tavu nasuti ulje, peći medaljone po dvije-tri minute sa svake strane i odložiti na tanjir.

U tavi u kojoj su se pekli kratko popržiti češnjak, zaliti vinom, dodati kesten pire ili veći dio pečenih i izgnječenih kestena (ostatak ostaviti za dekoraciju), malo muškatnog oraščića, sol, biber, peršun i bagremov med. 

Ukusno i jednostavno: Recept za gulaš s lećom i povrćem

Potom u tavu staviti kašičicu putera, vratiti medaljone, pustiti da malo prokuha i nasuti vrhnje za kuhanje. Možete poslužiti s pečenim polama krompira.

Čorba od kestena i gljiva

Sastojci:

  • 1 nasjeckani veći ljubičasti luk
  • mali poriluk
  • 3-4 režnja bijelog luka
  • 500 grama pečenih ili kuhanih kestena
  • kašičica nasjeckane majčine dušice i/ili peršuna
  • 1 litar povrtnog temeljca
  • 400 grama na ploške nasjeckanih šampinjona
  • 200 ml vrhnja
  • sol
  • biber
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • prepečene kockice hljeba

Priprema:

Šerpu ili duboku tavu staviti na vatru i nasuti maslinovo ulje tako da pokrije dno. Zagrijati povrtni temeljac. Na vruće ulje staviti nasjeckano povrće i pirjati ga dok ne omekša, oko pet minuta.

Dodati gljive i sol, pustiti da se pirjaju nekoliko minuta dok ne ispuste tekućinu, a potom doliti temeljac te ubaciti kestene. Pustiti da lagano krčka oko 20 minuta, začiniti majčinom dušicom i svježe mljevenim biberom, skinuti s vatre i sve usitniti u blenderu.

Staviti natrag u posudu da još malo prokuha, dodati barem pola vrhnja i pred kraj posuti peršunom. Poslužiti s prepečenim kockicama hljeba i preostalim vrhnjem.

Kesten iz rerne

Sastojci:

  • 1 kg kestena
  • kašičica soli
  • voda

Priprema:

Kestene oprati i po sredini zarezati naoštrenim nožem ili za to namijenjenim kliještima. Staviti ih u posudu, doliti vode tako da ih prekrije i dodati kašičicu soli.

Par minuta i tri sastojka: Priprema ovog kolača je veoma jednostavna

Upaliti rernu na 200 stepeni da se zagrije, posudu s kestenima staviti na vatru dok voda ne proključa pa ocijediti (ovaj korak možete i preskočiti te ih jednostavno ostaviti u posoljenoj vodi oko 30 minuta).

Posušite ih krpom, uzmite veliku tepsiju, pokrijte je papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite kestenje po njoj. Stavite ih u pećnicu na oko pola sata, a kad vidite da su pečeni, istresite ih i zamotajte u novine ili vlažnu krpu. Pustiti da odstoje 5-10 minuta kako biste ih lakše oljuštili, prenosi Gloria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak