Oborili su sa nogu sve koji su ih probali: Pripremite francuski tost kao iz najboljeg restorana
Ima li išta bolje od pohovanog hljebe za nedjeljni doručak?
Debele kriške hljeba, namočene u mješavinu umućenih jaja s mlijekom i cimetom, tostirane u tavi i poslužene s maslacem i javorovim sirupom. Ovo mora da je jedno od naših omiljenih i najukusnijih jela za doručak.
Najbolji hljeb za francuski tost
Francuski tost najbolje ispadne ako koristite debele kriške hljeba stare nekoliko dana. Na taj način su imale priliku da se stvrdnu, što će im omogućiti da bolje izdrže kada ih umočite u smjesu od jaja i mlijeka i pržite.
Bosna i Hercegovina saznala potencijalne rivale u grupi na Svjetskom prvenstvu
Kako ga pripremiti?
Zagrijte pećnicu na 77°C i stavite lim za pečenje u nju. Prebacite pečene kriške francuskog tosta na lim za pečenje u jednom sloju kako bi ostale tople dok pečete dodatne kriške. Nemojte stavljati kriške jednu na drugu jer će postati gnjecave.
Sastojci
- 4 velika jaja
- 2/3 šolje mlijeka
- 2 kašičice cimeta
- 8 debelih kriški hljeba starog 2 dana (bolje ako je malo ustajao)
- Maslac (može zamijeniti biljno ulje)
- Javorov sirup
Bursać: Kad Dodik ruši državu, a sramni Sud mu kaže - Nastavi, ali se samo se redovno javljaj!
Priprema
U srednjoj zdjeli umutite jaja, mlijeko i cimet. Umiješajte koricu narandže ako koristite.
Miješajte smjesu dok se dobro ne sjedini i sipajte u plitku zdjelu, dovoljno široku da u nju stane kriška hljeba koji ćete koristiti. Stavite svaku krišku hljeba u smjesu mlijeka i jaja, dopuštajući hljebu da se dio nje natopi.
Otopite malo putera u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Otresite višak smjese od jaja s kruha i stavite kriške kruha na vruću tavu. Pržite francuski tost dok ne porumeni s jedne strane, zatim ga okrenite i porumenite s druge strane.
Poslužite francuski tost vruć s maslacem, javorovim sirupom i/ili svježim bobicama.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.