Novi način pripreme jaja: Ovaj recept će oduševiti gurmane

1
Radiosarajevo.ba
Novi način pripreme jaja: Ovaj recept će oduševiti gurmane

Jaja za doručak su već dugo vremena omiljeni izbor mnogih, a kada se kombiniraju s različitim sastojcima i tehnikama kuhanja, mogu postati prava poslastica za nepca i izvor energije za početak dana.

Ovaj način pripreme jaja će vas osvojiti svojom jednostavnošću i bogatim okusom - Oeufs Cocotte, ili jednostavnije rečeno, jaja pečena u slatkom vrhnju.

Ovaj klasični francuski recept ne zahtijeva puno truda niti posebnih sastojaka, a rezultat je prava gastronomska poslastica.

Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"

Sastojci

  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 2 jaja
  • 2 kašike ribanog Gruyère sira
  • 1 kašika maslinovog ulja 
  • ¼ kašike nasjeckanog svježeg vlasca
  • sol, biber 

Priprema

Zagrijte pećnicu na 190 stepeni. Manju vatrostalnu posudu s poklopcem namažite maslinovim uljem

Pospite 1 kašiku Gruyère sira. Ulijte vrhnje i začinite crnim biberom. Razbijte jaja na vrhu, jedno po jedno, pazeći da žumanjci ostanu netaknuti. Pospite preostalom 1 kašikom Gruyère sira i vlascem. Začinite solju i biberom.

Pokrijte vatrostalnu posudu i stavite je u posudu za pečenje. U posudu za pečenje ulijte toliko vrele vode da doseže otprilike do polovice stijenki vatrostalne posude.

Pecite 9 minuta, otklopite i nastavite peći još 3 do 6 minuta, dok se bjelanjci ne stvrdnu, ali su žumanjci još tekući.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak