Nismo ni svjesni koliko su moćni: 20 badema dnevno učinit će čuda za vaš organizam

2
Radiosarajevo.ba
Nismo ni svjesni koliko su moćni: 20 badema dnevno učinit će čuda za vaš organizam

Bademi su prisutni su od davnina i smatraju se jednim od najzdravijih orašastih plodova (i hrane općenito).

I to opravdano u 20 badema naći ćete oko 163 kalorije, što je prihvatljivo za jednu užinu. Uz to, tu ćete naći i 12 grama uglavnom nezasićenih masti, 3 grama vlakana i manje od grama šećera.

Evo što možete očekivati ako pojedete 20 badema dnevno.

Trump planira uvesti diktaturu? ‘Morate izaći i glasati. Za 4 godine nećete morati, sredit ćemo to'

Bolja probava

Ova količina badema na dnevnoj bazi odlična je za probavu. Ne samo da poboljšava crijevnu mikrofloru, već i povećava broj dobrih bakterija te smanjuje broj onih loših, koje su povezane s nizom problema poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, mentalnih problema, astme, problema s kožom, pa čak i rakom.

Sitost

Kad vas uhvati želja za slatkim, posegnite za bademima. Zasitit će vas, a isto tako će vas spriječiti da se prejedate, uglavnom u večernjim satima. Do sitosti dolazi zbog proteina, vlakana i masnoća kojima bademi obiluju. Stručnjaci kažu da je trik u tome da ih duže žvačete, umjesto da ih pojedete u sekundi.

Unos vitamina

Riboflavin je važna hranjiva tvar za koju se smatra da pomaže spriječiti brojne zdravstvene probleme, uključujući migrene, akne, grčeve u mišićima, sindrom karpalnog tunela, rak vrata maternice… Jedenje 20 badema dnevno će vam donijeti oko 1/5 preporučene dnevne količine.

Vitamin E je antioksidans koji može poboljšati zdravlje srca i podržati imunološki sistem, a da ne spominjemo glatku kožu i sjajnu kosu. Samo 20 badema nudi gotovo polovicu vaše dnevne preporučene doze za vitaminom E. Drugi veliki izvori vitamina E uključuju plodove mora, voće (kivi, mango, kupine, marelice i avokado) i povrće poput brokule, crvene slatke paprike, špinata i šparoga. 

Brži metabolizam

Bademi također sadrže male količine vitamina b-kompleksa koji potiču metabolizam, piše Živim.

Zdravlje srca

Bademi pomažu u snižavanju LDL-a, lošeg holesterola koji može dovesti do nakupljanja plaka u krvnim žilama. Također su povezani sa smanjenjem hronične upale koja najviše doprinosi bolestima srca.

Orašasti plodovi općenito mogu smanjiti rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, što može uzrokovati fatalni srčani udar. U bademove sastojke koji su odlični za srce ubrajaju se nezasićene masti, omega-3 masne kiseline, vlakna, vitamin E…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak