Nije sva konzervisana hrana nezdrava: Stručnjakinja izdvaja najbolju za vaše zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Nije sva konzervisana hrana nezdrava: Stručnjakinja izdvaja najbolju za vaše zdravlje

Iako ne važi za najzdraviju, hrana u konzervama ponekad dobro dođe jer je laka za prenošenje, štedi vrijeme pripreme obroka ili čak može biti kompletan obrok.

Konzervisanje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzervisanja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

Svakako, nije svaka konzervisana hrana loša.

Iz KSBiH potvrdili za Radiosarajevo.ba: Postignut dogovor s Budnjom, bit će mu isplaćeno 330.000 KM

Nutricionista dr Jess Cording kaže da je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervisana hrana sardine, ali i druga konzervisana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtjeva dugu pripremu ili kuhanje, prenosi Espreso.

Kako objašnjava, primjena konzervisane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.

Ova riba je raj za vaš organizam, ali ako imate ove zdravstvene tegobe morate je izbjegavati

"Konzervisane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam sveža nije dostupna", rekla je dr Cording.

Kada jedemo sardine, dodaje dr Cording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.

Stručnjaci preporučuju dve do tri porcije konzervisane ribe sedmično, pomiješano sa tjesteninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak