Ova riba je raj za vaš organizam, ali ako imate ove zdravstvene tegobe morate je izbjegavati
Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine spadaju u vrlo moćne čuvarice zdravlja.
Prepune su važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mjesto kad je riječ o ishrani, navodi Američka asocijacija za srce i kardiovaskularne bolesti, a prenosi portal Webmed.
Ukoliko se redovno konzumiraju, mogu da doprinesu poboljšanju kompletnog organizma.
Mještani zabrinuti: Stijena i kamenje se ponovo odronili na putu u BiH. Saobraćaj blokiran
Šta sadrži sardina?
Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži 191 kaloriju i predstavlja jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svijetu. Sadrže i EPA i DHA, dvije vrste esencijalnih masnih kiselina koje tijelo koristi za smanjenje upale, što rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti. Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u liječenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti.
Ko ne smije da jede sardine?
Ipak, pored dosta zdravstvenih prednosti, sardine u svježem obliku ili konzervisane nisu vrsta ribe koja se preporučuje svim osobama. Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta, kamena u bubregu morali bi da izbjegavaju konzumaciju. Posebno sardine iz konzerve sadrže velike količine natrijuma, koji se nikako ne savjetuje osobama sa visokim pritiskom.
Visok pritisak
Sardine sadrže mnogo natrijuma. Jedna konzerva osigurava oko trećinu vaše dnevne vrijednosti, pa ako imate visok krvni pritisak, treba da ograničite unos jer on privlači vodu i povećava količinu krvi u tijelu. Ako želite da smanjite količinu soli, i dalje možete da uživate u sardinama tako što ćete smanjiti veličinu porcije.
Problemi s gihtom
Najbolja dijeta za giht je ona koja ima malo purina, hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu. Kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem tijelu kristališe se u zglobovima, izazivajući bol u zglobovima. Masne ribe poput sardina i inćuna imaju visok sadržaj purina, pa ako imate giht, trebalo bi da pronađete druge načine da iskoristite prednosti ribe. Možete da pijete suplemente ribljeg ulja ili jedete bakalar.
Kamen u bubregu
Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht također može dovesti do kamena u bubregu. Pošto sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji su u opasnosti od stvaranja kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u sardinama također može povećati kalcijum u vašem urinu, što je još jedan faktor rizika za kamen u bubregu, piše Krstarica.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.