Doktor naglašava: Ovo povrće je ključ za dobro zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Doktor naglašava: Ovo povrće je ključ za dobro zdravlje
Foto: Pexels / Ilustracija/Brokula

Sudeći prema tvrdnjama doktora Rengana Chatterjeea brokoli bi trebalo da bude prvi izbor ljudi, kada je u pitanju povrće. On tvrdi da je brokoli "čuvar života", a svoje tvrdnje je nedavno iznio u BBC-evoj emisiji "Doctor in the House".

To zeleno povrće podstiče razvoj dobrih bakterija u crijevima, koje podižu imuni sistem i pozitivno utječu na zdravlje debelog crijeva.

Ranije istraživanje pokazalo je da dobre bakterije u crijevima utječu na zdravu tjelesnu težinu i da smanjuju rizik od oboljevanja od psihičkih poremećaja.

Dragan Bursać: Vulinu treba zabraniti izlazak iz kuće, a ne samo ulazak u BiH!

Dragan Bursać: Vulinu treba zabraniti izlazak iz kuće, a ne samo ulazak u BiH!

Prolaskom kroz tanko crijevo, brokoli pomaže pri uspostavljanju ravnoteže imunog sistema. Nakon toga, vlakna koja se nisu svarila odlaze u debelo crijevo, gdje se nalazi većina crevnih bakterija.

Tamo se one nadovezuju na vlakna stvarajući tako kratke lance masnih kiselina, koji su izuzetno važni za zdravlje debelog crijeva. Brokoli je, osim toga, dobar i za zdravlje srca, jer vitamin K koji se u njemu nalazi utiče na rad srca, odnosno protok kisika kroz cijeelo tijelo.

Stručnjaci savjetuju da brokoli prije konzumiranja nasiječete na sitne komadiće i ostavite da odstoji do sat i po jer se tako povećava nivo sulforafana, sastojka koji ima antikancerogeno dejstvo i snižava nivo šećera u krvi, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije