Ako ovo čujete odmah isključite ventilator: Može biti opasno za zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Ako ovo čujete odmah isključite ventilator: Može biti opasno za zdravlje
Foto: Pinterest / Ovakvo spavanje je jako loše za vas

Bosnu i Hercegovinu je bio zahvatio toplotni val s temperaturama koje se dižu iznad 34 stepena. Dok se neki rashlađuju uz klima uređaj, ostali koriste ventilatore i ostavljaju ih upaljenima cijelu noć. Pitanje je koliko je sigurno ostaviti ga uključenim dok spavate.

Jedna osoba je na društvenoj mreži Quora postavila pitanje: "Trebam li ostaviti svoj ventilator uključen preko noći (oko sedam do osam sati)? Nov je i mali stolni ventilator, želim ga ostaviti uključenog jer mi je jako vruće navečer u sobi."

"Ako ostavite mali stolni ventilator da radi preko noći sedam do osam sati, svakako će vam pomoći u hlađenju i protoku zraka u toploj prostoriji, međutim, postoji nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir. Provjerite da ventilator nije postavljen preblizu vašem krevetu ili tijelu jer dugotrajno direktno strujanje zraka može uzrokovati nelagodu ili hladnoću.

Vojni tuneli JNA postaju turistička atrakcija: Privlače sve više posjetitelja

Vojni tuneli JNA postaju turistička atrakcija: Privlače sve više posjetitelja

Preporučuje se da ga postavite nekoliko metara dalje od sebe. Noviji i kvalitetniji ventilatori dizajnirani su za produženo vrijeme rada i imaju funkcije automatskog isključivanja ako se pregriju. Provjerite smjernice proizvođača o kontinuiranoj upotrebi. Razmislite o korištenju ventilatora s oscilirajućom funkcijom jer to može pomoći da zrak ravnomjernije cirkuliše po prostoriji umjesto statičkog protoka zraka", objasnio je jedan stručnjak.

Zbog vlastitog zdravlja i sigurnosti trebate poduzeti neke korake, pa ako čujete zabrinjavajući zvuk, odmah isključite ventilatore.

"Provjerite je li ventilator stabilan i postavljen na ravnu, sigurnu površinu kako biste spriječili da se prevrne tokom noći. Osluškujte neobične zvukove ili vibracije ventilatora dok radi i isključite ga ako primijetite bilo što zabrinjavajuće", poručila je jedna osoba.

Mali i učinkovit: Tri ideje uz koje će ventilator još više rashladiti prostoriju

Mali i učinkovit: Tri ideje uz koje će ventilator još više rashladiti prostoriju

Također se treba obratiti pažnja na pelud i prašinu koji mogu biti opasni. Savjetnik za spavanje rekao je za Mirror da spavanje s uključenim ventilatorom zapravo može dovesti do širenja neugodnih tvari u zraku, što nije idealno za one koji pate od alergija ili astme. "Pažljivo provjerite svoj ventilator. Ako je skupljao prašinu, te čestice se šire zrakom svaki put kad ga uključite", objasnio je stručnjak.

Ako je ventilator uključen cijelu noć, to može isušiti kožu. Ventilator također može isušiti nosnice, što rezultira time da vaše tijelo proizvodi višak sluzi i da ćete se probuditi s osjećajem da vam je nos začepljen.

Savjetnik za spavanje također je upozorio da bi hladan zrak mogao dovesti do toga da se ujutro probudite ukočeni, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije