Mentalno zdravlje mladih pod sve većim opterećenjem: 'Naivno poimanje svijeta je uništeno'

0
Radiosarajevo.ba
Mentalno zdravlje mladih pod sve većim opterećenjem: 'Naivno poimanje svijeta je uništeno'
Foto: The Sun / Ilustracija

Pandemija, ratovi, promene u životu: sve više djece i mladih u Njemačkoj je pod velikim psihičkim opterećenjem. Neki postaju depresivni, drugi završavaju u ustanovama za liječenje zavisnosti.

Tokom 2022. godine više djece i mladih nego ranije se liječilo u bolnicama od mentalnih bolesti i poremećaja ponašanja. Nakon povreda i trovanja, mentalno zdravlje je bilo treći najčešći razlog za hospitalizaciju, podaci su saveznog zavoda za statistiku.

Od oko 435.900 mladih pacijenata na klinikama, 19 posto se liječilo od mentalnih bolesti i poremećaja ponašanja. Podaci se odnose na djecu i mlade između 10 i 17 godina.

Vučić prekinuo prijenos Olimpijade: 'Niko ne brine o građanima kao ja... znam zašto me mrze'

Vučić prekinuo prijenos Olimpijade: 'Niko ne brine o građanima kao ja... znam zašto me mrze'

Kod djevojčica je veći rizik od bolesti.

Najčešća dijagnoza je depresija – prije dvije godine zabilježeno je preko 22.600 slučajeva.

"Objektivno, nakon pandemije, imamo više slučajeva depresije kod mladih", rekla je Renata Schepker iz Njemačkog udruženja za psihijatriju, psihosomatiku i psihoterapiju dece i mladih za dpa.

"Naivno mladalačko poimanje svijeta" djece i mladih je "takoreći uništeno" globalnom zarazom i drugim katastrofama, "također ratovima u svijetu i svim vrstama događaja koji otežavaju život", rekla je doktorica Schepker.

U mentalne bolesti i poremećaje ponašanja spadaju i one koje su uzrokovane alkoholom, kao što su posljedice zloupotrebe i akutnog trovanja ili sindromi zavisnosti ili odvikavanja.

Slučajevi povezani s alkoholom su druga najčešća dijagnoza za decu i adolescente u 2022.

"Nažalost, mladi piju skoro isto koliko i pre pandemije", naglasila je Schepker. Teških slučajeva je čak i više. "Kod onih koji su zaista zavisni i kojima je potrebna detoksikacija i odvikavanje, tu imamo ozbiljnije slučajeve nego prije nekoliko godina".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije