Studija otkrila: Dodir može ublažiti bol, depresiju i anksioznost

0
Radiosarajevo.ba
Studija otkrila: Dodir može ublažiti bol, depresiju i anksioznost
Foto: Pexels / Ruke, ilustracija

Milovanje, opuštajuća masaža ili čvrst zagrljaj - dodir može ublažiti bol, depresiju i anksioznost kod odraslih i djece. To pokazuje procjena više od 130 međunarodnih studija istraživačkog tima iz Bohuma, Duizburg-Esena i Amsterdama, objavljena u ponedeljak, u časopisu Nature Human Behavior.

"Dodir koji neko želi može da poboljša stanje, kako bolesnih, u kliničkim situacijama, tako i zdravih", objasnio je autor istraživanja Julian Packheiser sa Instituta za kognitivne neuronauke na Univerzitetu Rur u Bohumu.

"Ko ima potrebu da zagrli prijatelje ili porodicu, ne treba da se ustručava, ukoliko druga strana ne odbije".

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Rezultati pokazuju da su kraći ali češći dodiri posebno korisni. "Ne važi da što je kontakt duži - to bolje", kaže Packheiser.

"To ne mora biti skupa, duga masaža, čak i kratak zagrljaj ima pozitivan učinak". Dodirivanje predmeta – poput robota, plišanih životinja ili jastuka za grljenje – takođe može da ima pozitivne efekte. Koristi po tijelo su slične kao i kod ljudskog dodira, ali manje kad je u pitanju mentalno zdravlje.

Ovo povrće navodno smanjuje depresiju kod žena

Ovo povrće navodno smanjuje depresiju kod žena

I odrasli i mala djeca imaju koristi od dodira. U slučaju odojčadi, važno je da roditelji imaju ovakve kontakte sa svojom djecom. "Njihovi dodiri imaju bolje efekte od dodira osoblja za njegu", rekla je Helena Hartman sa univerziteta u Duizburgu.

"Za odrasle, međutim, nema razlike između bliskih ljudi i stručnog osoblja." Brojne studije su pokazale da je, kod odraslih, dodir najveći uticaj imao na njihovo psihičko stanje.

Bol, depresija i anksioznost su se značajno smanjili. Dodir je takođe, iako manje, dobro djelovao na kardiovaskularne faktore kao što su krvni pritisak i rad srca, piše dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije