Danas je Plavi ponedjeljak: Znate li šta znači i kako ga 'preživjeti'?

0
Radiosarajevo.ba
Danas je Plavi ponedjeljak: Znate li šta znači i kako ga 'preživjeti'?
Foto: The Sun / Ilustracija

Kompanija Sky Travel u Velikoj Britaniji započela je praksu označavanja trećeg ponedjeljka u januaru kao "Plavog ponedjeljka" od 2005. godine tvrdeći da je to najdepresivniji dan u godini.

Samar McCutcheon, MD, vanredni profesor psihijatrije i bihevioralnog zdravlja na Medicinskom centru Wexner Univerziteta Ohio, naziva to marketinškim trikom te tvrdi da je kompanija željela potaknuti poslovanje tvrdnjom o najdepresivnijem danu kako bi potaknula ljude na putovanja u to vrijeme. Međutim, nije jasno koliko je taj trik bio uspješan, s obzirom da Sky Travel više nije u poslovanju.

Kompanija je sarađivala sa psihologom, u ovom slučaju Cliffom Arnallom, koji je razvio "formulu depresije". Formula je bila W+(Dd) x TQ podijeljeno sa M x NA, pri čemu su W vremenski uvjeti, D dug, d mjesečna plata, T vrijeme od Božića, Q neuspjeh u ostavljanju nečega, M nizak motivacijski faktor i NA potreba za djelovanjem. Međutim, ova formula nije bila potkrijepljena naučnim dokazima.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Iako treći ponedjeljak u januaru može biti izazovan za mnoge ljude zbog kraćeg dana, manje izloženosti suncu i odustajanja od novogodišnjih odluka, proglašavanje jednog dana najdepresivnijim može umanjiti iskustva ljudi s depresijom tokom ostatka godine, piše Forbes

Umjesto fokusiranja na određeni dan, važno je podići svijest o sezonskom afektivnom poremećaju (SAD) koji može zahvatiti mnoge ljude tokom zimskih mjeseci.

Zbog čega zrak u Evropi nikada nije bio suh kao sada?

Zbog čega zrak u Evropi nikada nije bio suh kao sada?

Savjeti za suočavanje s potencijalnim izazovima zimskih mjeseci uključuju održavanje redovitog sna, šetnje na svježem zraku radi izloženosti prirodnoj svjetlosti, redovito vježbanje te održavanje pozitivnih društvenih odnosa kako bi se izbjegla socijalna izolacija.

Ako se suočavate sa simptomima depresije, važno je potražiti stručnu pomoć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije