Doktori otkrivaju: Ples tokom trudnoće smanjuje postporođajnu depresiju

0
Radiosarajevo.ba
Doktori otkrivaju: Ples tokom trudnoće smanjuje postporođajnu depresiju
Pixabay / Trudnica/Ilustracija

Savremeno istraživanje provedeno od strane tima kineskih doktora i naučnika ukazalo je na potencijal prenatalnog plesa kao učinkovite mjere u ublažavanju postporođajne depresije.

Među raznim vrstama vježbanja, ples je imao najveći interventni učinak, rekli su istraživači.

Savjet je, međutim, da ne plešete sami nakon što obujete cipele za ples. Istraživači su otkrili da je prenatalna grupna ili timska tjelovježba također učinkovita u ublažavanju postporođajne depresije.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Stanje postporođajne depresije moglo bi biti "značajna prijetnja javnom zdravlju", naveli su istraživači, koji procjenjuju da 90 posto oboljelih ne dobiva nikakav tretman za postporođajnu depresiju, koja, iako se procjene razlikuju od zemlje do zemlje, može pogoditi do 6 od 10 žena nakon što rode.

Tri ili četiri ciklusa tjelovježbe sedmično, u ukupnom trajanju do 150 minuta, izgledaju kao pravi način da se to prevenira, sugeriraju istraživači, s preporučenim "umjerenim" razinama intenziteta, piše Zadovoljna.

Nalazi, opisani kao "meta-analiza" koja je provedena na gotovo 3000 žena i uključuje 26 istraživanja, objavljeni su u medicinskom časopisu PLOS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije