Neodoljiva teleća gulaš čorba: Jelo koje će vas oduševiti svakim zalogajem
Radiosarajevo.ba
Teleća gulaš čorba jelo je kojem rijetki mogu odoljeti.
Uvijek je pravo vrijeme za nju, a mi vam donosimo recept za prste polizati.
Potrebno vam je:
- teleći but - 450 g
- luk - 1 velika glavica
- mrkva - 2 komada
- paprike - 2 komada, zelena + 1 ili 2 crvene
- celer - 1 struk
- bijeli luk - 3 čehna
- krompir - 3 komada
- aleva paprika - 1 kašika
- ulje - 1 kašika
- paradajz - 1 komad, veliki, zreo
- kumin - 1/2 kašičice
- biber - po ukusu
- brašno - 1 kašika, po želji
- sol - po ukusu
- peršun - 2 kašike, isjeckan
Priprema:
- Očistite i isijecite mrkvu na krugove, paprike i paradajz na male parčiće, a luk, celer i bijeli luk veoma sitno. Krompir oljuštite i stavite u posudu s vodom.
- Zagrijte ulje na umjerenoj vatri i zapržite luk, celer i bijeli luk. Dodajte paprike i mrkvu i kratko dinstajte.
- Smanjite vatru i sipajte alevu papriku, miješajući energično, nakon toga odmah stavite paradajz i teletinu, isječenu na krupne zalogaje i začinjenu solju i biberom. Po želji možete i da uvaljate parčiće u kašiki brašna.
- Miješajte, dok teleći but ne promijeni svoju boju.
- Pojačajte ringlu i sipajte vodu ili domaći teleći bujon, ne pokrivajuću potpuno sastojke.
- Ostavite da se dinsta sat vremena na umjerenoj do slaboj vatri.
- Sipajte još toliku količinu bujona, koliko gusta želite da bude teleća čorba.
- Tečnost koju dolivate mora biti vruća.
- Stavite sol, kumin i peršun i nastavite kuhanje na tihoj vatri još dva sata.
- Na kraju dodajte krompir, isječen na kocke. Kuhajte dok meso i krompir ne budu potpuno gotovi.
Uživajte u ovom bogatom i punom ukusu.
Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)