Neodoljiva teleća gulaš čorba: Jelo koje će vas oduševiti svakim zalogajem

0
Radiosarajevo.ba
Neodoljiva teleća gulaš čorba: Jelo koje će vas oduševiti svakim zalogajem

Teleća gulaš čorba jelo je kojem rijetki mogu odoljeti.

Uvijek je pravo vrijeme za nju, a mi vam donosimo recept za prste polizati.

Potrebno vam je: 

  • teleći but - 450 g
  • luk - 1 velika glavica
  • mrkva - 2 komada
  • paprike - 2 komada, zelena + 1 ili 2 crvene
  • celer - 1 struk
  • bijeli luk - 3 čehna
  • krompir - 3 komada
  • aleva paprika - 1 kašika
  • ulje - 1 kašika
  • paradajz - 1 komad, veliki, zreo 
  • kumin - 1/2 kašičice
  • biber - po ukusu
  • brašno - 1 kašika, po želji
  • sol - po ukusu
  • peršun - 2 kašike, isjeckan

Priprema: 

  • Očistite i isijecite mrkvu na krugove, paprike i paradajz na male parčiće, a luk, celer i bijeli luk veoma sitno. Krompir oljuštite i stavite u posudu s vodom.
  • Zagrijte ulje na umjerenoj vatri i zapržite luk, celer i bijeli luk. Dodajte paprike i mrkvu i kratko dinstajte.
  • Smanjite vatru i sipajte alevu papriku, miješajući energično, nakon toga odmah stavite paradajz i teletinu, isječenu na krupne zalogaje i začinjenu solju i biberom. Po želji možete i da uvaljate parčiće u kašiki brašna.
  • Miješajte, dok teleći but ne promijeni svoju boju.
  • Pojačajte ringlu i sipajte vodu ili domaći teleći bujon, ne pokrivajuću potpuno sastojke.
  • Ostavite da se dinsta sat vremena na umjerenoj do slaboj vatri.
  • Sipajte još toliku količinu bujona, koliko gusta želite da bude teleća čorba.
  • Tečnost koju dolivate mora biti vruća.
  • Stavite sol, kumin i peršun i nastavite kuhanje na tihoj vatri još dva sata.
  • Na kraju dodajte krompir, isječen na kocke. Kuhajte dok meso i krompir ne budu potpuno gotovi.

Uživajte u ovom bogatom i punom ukusu.

Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak