Za sve koji su u frci sa vremenom: Kraljica pasti - karbonara

1
Radiosarajevo.ba
Za sve koji su u frci sa vremenom: Kraljica pasti - karbonara
Foto: Pexels / Carbonara

U Italiji pasta se jede gotovo svakodnevno, a varijacije su razne - od paste sa povrćem do pasti koje se mogu jesti za doručak.

Jedna od takvih je i carbonara, pasta koja je zasitna, te preukusna, a služi se sa umakom od jaja i mesa.

Sastojci:

Radnički se oglasio nakon divljačkog napada Lalatovića: 'Feđa Dudić je gospodin, ponosni smo'

Radnički se oglasio nakon divljačkog napada Lalatovića: 'Feđa Dudić je gospodin, ponosni smo'

  • 100g suhog mesa
  • 50 g pecorino sira (opcionalno)
  • 50 g parmezana
  • 3 velika jaja
  • 350 g špageta ili tagliatela
  • 2 režnja bijelog luka
  • 50 g neslanog putera
  • morske soli i svježe mljevenog crnog bibera 
Ove osobe nikada ne smiju jesti papriku: Može izazvati ozbiljne probleme sa zdravljem

Ove osobe nikada ne smiju jesti papriku: Može izazvati ozbiljne probleme sa zdravljem

Priprema:

1. Stavite veliki lonac vode da proključa.

2. 100 g suhog mesa sitno nasjeckajte. Sitno narendajte 50 g pecorino sira i 50 g parmezana i pomješajte ih.

3. U zdjeli srednje veličine umutite 3 velika jaja i začinite s malo svježe rendanog crnog bibera. Ostavite sve po strani.

4. U kipuću vodu dodajte 1 kašičicu soli, dodajte 350 g špageta i kada voda ponovo proključa, kuhajte poklopljeno na stalnoj vatri 10 minuta ili dok ne bude al dente.

5. Zgnječite režnje bijelog luka, a dok se špageti kuhaju, propržite suho meso sa bijelim lukom. Stavite 50 g neslanog putera u veliku tavu i čim se puter otopi, dodajte suho meso i bijeli luk. 

6. Ostavite da se kuha na srednjoj vatri oko 5 minuta, često miješajući, dok suho meso ne postane zlatno i hrskavo. Bijeli luk izvadite iz tave, te odložite jer je potrebna njegova aroma. 

7.  Kada je tjestenina gotova, izvadite je iz vode i stavite u tavu sa sastojcima. Voda će dobro doći u kojoj se kuhala pasta jer ona zgušnjava umak.

8. U tavu sipajte jaja i sir, te počnite miješati da se ne stvore grudvice dodajući vodu u kojoj se kuhala pasta kako bi ostalo kremasto. 

Tjesteninu služite odmah. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije