Nema više suhe piletine: Med, češnjak i maslac za savršen umak iz domaće kuhinje

0
Radiosarajevo.ba
Nema više suhe piletine: Med, češnjak i maslac za savršen umak iz domaće kuhinje

Ako tražite brz, jednostavan i izuzetno ukusan recept za pileća prsa, ne tražite dalje. Ne treba vam ni mnogo vremena, ni skupi sastojci da biste pripremili jelo koje će oduševiti i ukućane i goste.

Tajna ovog recepta leži u malim trikovima poput zarezivanja mesa kako bi bolje upilo sočan, blago slatkast umak s notama češnjaka i jabučnog octa. 

Sastojci

3 pileća prsa
60 g glatkog brašna
90 g meda
3,5 kašike maslaca (ili 2,5 kašike ulja)
4–5 čehni češnjaka
1,5 kašika jabučnog octa
1 kašika soja sosa (umaka od soje)
So i biber po želji
Svježi vlasac ili peršun za posipanje (opcionalno)

Priprema

Publika uživala: U Narodnom pozorištu ponovo izveden mjuzikl "Sarajevo, moje drago"

Pileća prsa operite i dobro posušite. Zarežite ih po dužini – ali ne do kraja – na više mjesta. Na taj način će se brže ispeći i bolje upiti arome. Posolite i pobiberite po ukusu.

Uvaljajte svaki komad u glatko brašno, lagano otresite višak da se ne stvara pregusta korica. U tavi zagrijte maslac ili ulje. Prsa pržite 2 do 3 minute sa svake strane – dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Kad su pečena, pomaknite ih na rub tave da ne izgore.

Recept za vaš savršeni sladoled: Evo kako napraviti ovu ljetnu poslasticu

U sredinu tave dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga propržite – samo 30 do 60 sekundi, tek toliko da zamiriše. Zatim dodajte med, jabučni ocat i soja sos. Sve dobro promiješajte i pustite da se krčka par minuta – dok se umak ne zgusne i lijepo obavije meso.

Prsa prelijte umakom iz tave i po želji pospite sjeckanim vlascem ili peršunom. Poslužite uz pire krompir, rižu, tjesteninu ili svježu salatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak