Kako očistiti zagorjelo staklo na rerni: Trik koji garantuje dobre rezultate

1
Radiosarajevo.ba
Kako očistiti zagorjelo staklo na rerni: Trik koji garantuje dobre rezultate
Foto: Prtscr / Youtube / Prljava rerna / Ilustracija

Masna i zagorjela stakla na vratima rerne jedan su od najvećih izazova u svakoj kuhinji. Iako internet vrvi savjetima i kućnim trikovima koji uključuju sirće, sodu bikarbonu i razne komercijalne proizvode, većina tih metoda pada na testu kada se suoče s debelim slojevima pečene masnoće.

Becca Dwyer, članica Facebook grupe "Mrs Hinch Cleaning Tips and Tricks", podijelila je svoje iskustvo dok je pokušavala očistiti rernu svoje majke. Isprobala je razne proizvode – od popularne Pink Stuff paste i Elbow Grease kreme, do tableta za mašinu za suđe i kombinacije sode bikarbone i sirćeta, ali ništa nije djelovalo.

Zanimljivo je da stručnjaci iz kompanije Dry Pack potvrđuju zašto kombinacija sode bikarbone i sirćeta često ne daje rezultate. "Bijelo sirće neutralizira alkalnost sode bikarbone i time se smanjuje sposobnost rastvaranja masnoće", objasnili su.

Sedam žrtava iz Prijedora na putu ka smiraju: Enes s bolom ispraća brata pronađenog nakon 32 godine

Sedam žrtava iz Prijedora na putu ka smiraju: Enes s bolom ispraća brata pronađenog nakon 32 godine

Rješenje koje je Becca pronašla bilo je jednostavno, a istovremeno i veoma efikasno, kristali sode. "Neko mi je predložio da probam s kristalima sode, i djelovalo je mnogo bolje od svega što sam ranije koristila. Sada staklo blista", navela je.

Kristali sode mogu se koristiti rastopljeni u vodi, kao sprej, koji se nanese i ostavi da djeluje 20 minuta prije brisanja. Za tvrdokornije mrlje, mogu se koristiti i u suhom obliku kako bi se pojačao abrazivni efekat. Ovaj jednostavan, ali efikasan trik mogao bi postati novo omiljeno rješenje za sve koji se bore s tvrdokornim masnoćama u kuhinji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije