Neće se raspadati i pretvarati u pire: Ovako se pravi krompir salata - mnogi prave iste greške
Krompir salatu možete napraviti na mnogo načina i odlično se slaže uz jela s ribom i mesne obroke.
Ako izbjegnete uobičajene greške, krompir salata može biti vaš glavni adut u kuhinji.
Ne stavite dovoljno začina
Mnogi zaborave da posole vodu u kojoj kuhaju krompir. Ako krompir posolite kada je već skuhan neće vam pružiti maksimalan ukus.
BiH se oprašta od tragično preminulih dječaka: "Nebo je dobilo dva anđela"
Priprema krompira za salatu je slično kao kuhanje tjestenine. Sve što je potrebno je da posolite vodu u kojoj ćete kuhati ovu ukusnu namirnicu.
Pregrijete krompir
Zašto palačinke ponekad budu žilave: Napravite jednu sitnu izmjenu i bit će mekane kao duša
Velika je greška da krompir stavite u vodu koja vri, na taj način će biti meki spolja a tvrdi unutra.
Trik je u tome da krompir počnete da kuhate u hladnoj posoljenoj vodi i postepeno zagrijavate dok ne počne da vri.
Na taj način će se krompiri kuhati ravnomjerno, a to je veoma važno za pripemu salate koja oduzima dah.
Predugo kuhate krompir
Veoma je bitno da krompir za salatu ne bude ni tvrd, ali ni previše mekan. Potrebno je da nađete zlatnu sredinu.
Da biste dobili pravu teksturu, krompire provjeravajte tokom kuhanja. Probodite krompir viljuškom, ako lako prođe kroz njega, savršeno je kuhan, a ako se raspadne pretjerali ste s kuhanjem.
U prosjeku bi trebalo kuhati krompir 8-12 minuta.
Turske faširane šnicle bez prezle i jaja: Priprema je prejednostavna, a okus će vas oduševiti
Kako da ispečete savršen pomfrit u rerni
Siječete krompire na nejednake djelove
Ako komadi krompira nisu iste veličine neće se jednako skuhati, pa će manji biti prekuhani a veći nedovoljno meki.
Zato povedite računa da vam svi komadi krompira budu približno isti, piše Mondo.rs.
Pogrešni posljednji koraci
Ako stavite preliv na bazi majoneza na krompire dok su još vrući, on će se zagrijati i izgubiti teksturu. S druge strane, prelive koji sadrže sirće treba stavljati prije nego što se krompiri ohlade jer će tako teže upiti ukus.
Zato, za prelive s majonezom sačekajte da se krompiri ohlade, a one sa sirćetom nanesite na toplu salatu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.