Ne znate šta za ručak? Počastite se provjerenim receptom - sarmom

Radiosarajevo.ba
Ne znate šta za ručak? Počastite se provjerenim receptom - sarmom

Sarma je dio bosanskohercegovačke trpeze. Za mnoge od nas je omiljeno jelo za ručak. Za subotnji podnevni obrok vam preporučujemo upravo ovu namirnicu. U nastavku pročitajte i recept.

Riječ je o receptu za sarmu bez suhog mesa jer je nemali broj onih koji vole takvu, navodi portal Coolinarka.

Sastojci za deset osoba su sljedeći: 1.500 grama mljevenog mesa, 250 grama riže, jedna glavica crvenog luka, pet češnjaka, dva paketića mješavine za sarmu od po 60 grama, šest grama soli, šest grama vegete, tri do osam grama papra i oko tri grama crvene paprike u prahu. 

Za smjesu su vam potrebni dvije kašike brašna, dva grama crvene paprike u prahu i pet kašika ulja.

Za zamotavanje su vam potrebni tri kilograma kiselog kupusa ili 40 listova.

Priprema:

1. Stavite mljeveno meso u zdjelu te dodajte sitno isjeckani crveni luk, češnjak te rižu.

2. Dodajte sve začine. Mješavinu za sarmu pomiješajte sa 200 mililitara mlake vode, te dodajte u meso.

3. Počnite da miješate sa rukom i mijesite bar pet do osam minuta da se svi sastojci lijepo sjedine. Možete također da dodate oko 100 mililitara vode ako vam je meso previše tvrdo.

4. Razdvojite listove kupusa. 

5. Promiješano meso skupite u šaku, te zamotajte čvrsto.

6. Sarme poredajte tijesno jedne do drugih da se prilikom kuhanja ne bi rasule. Poredajte sarme u dva reda.

7. Trebat će vam kamen težine do jedan kilogram, te jedan limeni tanjirić ili za zamjenu možete koristiti stakleni poklopac sa koga ste prethodno skinuli plastičnu dršku.

8. Kamen vam služi da pritisnete rižu da se kasnije uslijed dugog kuhanja ne rasipa. Riži je dovoljno 10 minuta da se skuha, a poslije dva sata kuhaja vam može da vam postane previše mekana ako je ne pritisnete. Način kuhanja gdje se koristi kamen je stari. Svako ima svoj način.

9. Poklopite i kuhajte oko dva sata na srednje jakoj, ne prejakoj vatri.

10. Kada je sarma kuhana, treba da napravite smjesu.

 11. Zagrijte ulje da ne bude previše vrelo, te dodajte dvije kašike brašna. Pržite oko dvije minute i dodajte crvenu papriku. Sklonite odmah smjesu sa vatre da vam paprika ne bi izgorila.

Dodajte smjesu u sarmu, te ostavite da se lagano kuha samo dvije minute. Poklopite te sklonite sa vatre.

Sarmu možete poslužiti sa hren sosom, piše portal Coolinarka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak