Pripremite čokoladni rolat u kojem ćete istinski uživati!

Radiosarajevo.ba
Pripremite čokoladni rolat u kojem ćete istinski uživati!
Arhiva / Ilustracija

Želite sebe i druge počastiti čokoladnim rolatom u kojem ćete istinski uživati? Pročitajte recept kojim ćete uspjeti u tome.

Bogat izdašan okus kreme, sočan biskvit i domaća marmelada samo su neki od elemenata koji čine savršenu roladu - savršenom. Imajte na umu da tijesto ne smije biti pretanko jer krema zna probiti stijenke tek pečenog i sočnog biskvita, piše portal Dobra hrana.

Krema ne smije biti pregusta. Ovo je recept Silvije Trbare koja je ustupila recept kao i nekoliko savjeta koji bi trebali pomoći u samoj pripremi

Biskvit:

5 jaja
125 grama šećera
125 grama oštrog brašna
20 grama kakaa

Krema:

375 mililitara slatkog vrhnja
375 grama čokolade
60 grama marmelade od ribizla

Bjelance i šećer istući u čvrst snijeg, dodati žumanjke i još kratko tući. Lagano umiješati brašno pomiješano s kakaom. Peći 12 minuta u plehu obloženom papirom za pečenje na 200 stepeni. Pečeni biskvit topao okrenuti na kuhinjski ubrus posut šećerom u prahu, odstraniti papir i pažljivo zarolati.

Ohlađeni biskvit premazati marmeladom. Za kremu slatko vrhnje zagrijati do vrenja i umiješati čokoladu. Smjesu miješati dok se ne ohladi na sobnu temperaturu. Izmiksati mikserom i premazati roladu sa 2/3 kreme, zarolati, ostatkom kreme premazati roladu s vanjske strane. Posuti čokoladnim strugotinama.

Savjeti:

Biskvit ne smije biti prepečen, jer se neće dati rolati, pucat će.

Krema se mora miješati dok se hladi jer se brzo steže, pa se neće moći izmiksati.

Rolat možete puniti i slastičarskom kremom u koju smo dodali čokoladu, orahe.

Pogledajte snimak koji će vas inspirirati da i vi pripremite jedan čokoladni rolat!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije