Naučnica otkriva: Kakve prednosti nudi kafa prije spavanja?

1
Radiosarajevo.ba
Naučnica otkriva: Kakve prednosti nudi kafa prije spavanja?

Dr. Cheri Mah, naučnica specijalizirana za spavanje, pomaže NBA zvijezdama da maksimalno iskoriste san uz jedan napitak.

U podcastu Stevena Bartletta, The Diary Of A CEO, voditelj ju je pitao što ljudi mogu učiniti da bolje spavaju.

"Dakle, ovo je koristan način ako pokušavate imati privremeni poticaj, budnost i performanse. Popijte svoj omiljeni napitak s kofeinom, koji će početi djelovati za otprilike 15 minuta te zatim drijemajte 20 do 30 minuta", rekla je doktorica.

U Austriji teže povrijeđen radnik iz BiH pri padu na radnom mjestu

Kafa prije spavanja ima svoje prednosti

Međutim, kako bi ovo funkcioniralo, morate moći zaspati unutar određenog vremena. Ako to ne učinite, kofein bi mogao proraditi i bit ćete budni. Ona dodaje: "Ako uspijete zaspati unutar tih pet do 10 minuta dok kofein počne reagirati, kad se probudite nakon 20 do 30 minuta, kofein će proraditi i snažno drijemanje će se pokrenuti, piše Net.hr.

Svima omiljeni proizvod uskoro bi mogao postati još skuplji: "Već odavno je luksuz, a šta ćemo sad"

Postoje istraživanja koja pokazuju da je ovaj način učinkovitiji za budnost i poboljšanje performansi na nekoliko sati nego ako konzumirate samo kofein ili samo drijemate. Dakle, 'nappuccino' je koristan način za neke koji koriste kofein i možete to spojiti s kratkim drijemanjem od 20 do 30 minuta."

Voditelj Steven ju je pitao: "Dakle, ako sada želim odrijemati, popijem espresso i onda odem odspavati?", a Mah je odgovorila: "Upravo tako. Upozorenje je da morate zaspati u roku od otprilike 10 minuta ili će u suprotnom kofein početi djelovati."

Ako to želite učiniti, postoji vrijeme kada biste trebali pokušati uz savjet doktora: "Ako ovo radite kasno ujutro ili rano poslijepodne, to može biti od pomoći kako biste povećali svoju budnost na nekoliko sati."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak