Napravite piletinu o kojoj će se pričati: Recepti za 8 najboljih marinada iz svjetskih restorana!

0
Radiosarajevo.ba
Napravite piletinu o kojoj će se pričati: Recepti za 8 najboljih marinada iz svjetskih restorana!

Piletina je jedna od najčešćih namirnica koje se nađu na našim kuhinjskim trpezama.

Najčešće je to pohovana piletina, šnicla, lešo ili u sosu, no uvijek je to jelo u vrlo sličnim varijantama. Mi vam danas donosimo osam recepata za marinade za piletinu koje će vaša jela učiniti nezaboravnim.

Svi recepti su, dodaje se, iz najboljih restorana.

Federalni političari u četvrtak odlučuju : Da li će zaslužni sportisti dobijati doživotne naknade?

1. Azijska marinada od meda

Sastojci:

  • 1/4 šolje soja sosa
  • 1/4 šolje meda
  • 2 kašike rižinog octa
  • 2 češnja bijelog luka, zgnječena
  • 1 mala kašika naribanog đumbira
  • 1 kašika ulja od susama
  • Upute: Pomiješajte sve sastojke u posudi. Marinirajte piletinu od jednog do četiri sata za slatki, slani i umami okus.

2. Jalapeno marinada od bijelog luka

Sastojci:

  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 2 jalapeno paprike, očišćene od sjemenki i sitno nasjeckane
  • 4 češnja bijelog luka, zgnječena
  • Sok od 1 limete
  • 1 kašika meda
  • • Sol i biber, po želji
  • Upute: Dobro izmiješajte sastojke. Marinirajte piletinu od dva do četiri sata za pikantan okus bijelog luka.

3. Italijanska marinada

Sastojci:

  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1/4 šolje crvenog vinskog octa
  • 1 kašika mješavine italijanskih začina
  • 2 češnja bijelog luka, zgnječena
  • 1 mala kašika sušenog origana
  • Sol i biber, po želji
  • Upute: Sjedinite i marinirajte piletinu od 30 minuta do dva sata. Očekujte klasičan, oštar italijanski okus.

4. Fajita marinada

Sastojci:

  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • Sok od 2 limete
  • 1 kašika čilija u prahu
  • 1 mala kašike kumina
  • 1/2 male kašike aleve paprike
  • 1/2 male kašike kajenskog bibera (po želji)
  • 2 češnja bijelog luka, zgnječena
  • Upute: Umutiti sastojke. Posoliti i pobiberiti po želji. Marinirajte piletinu od jednog do tri sata da dobije pikantan i začinjen okus fajite.

5. Marinada od meda i senfa (Honey mustard)

Sastojci:

  • 1/4 šolje Dijon senfa
  • 1/4 šolje meda
  • 2 kašike jabučnog octa
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • Sol i biber, po želji
  • Upute: Pomiješajte sve sastojke. Marinirajte piletinu od jednog do dva sata. Rezultat je sladak, pikantan i kremast okus piletine.

6. Nashville hot (ljuta) marinada

Sastojci:

  • 1/2 šolje mlaćenice
  • 1/4 šolje ljutog umaka
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 1/2 male kašike kajenskog papra (po želji)
  • 1 mala kašika bijelog luka u granulama ili u prahu
  • Upute: Pomiješajte sastojke i marinirajte piletinu najmanje jedan sat. Očekujte pikantne, zadimljene i blago slatkaste note.

7. Teriyaki marinada

Sastojci:

  • 1/3 šolje soja sosa
  • 1/4 šolje smeđeg šećera
  • 2 kašike mirina (rižino vino, po želji)
  • 1 mala kašika naribanog đumbira
  • 2 češnja bijelog luka, zgnječena
  • 1/4 šolje vode
  • Upute: Miješajte dok se šećer ne otopi. Marinirajte piletinu od jednog do četiri sata za tradicionalnu slatko-slanu teriyaki glazuru. 

8. Cilantro marinada

Sastojci:

  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • Sok od 2 limete
  • 1/4 šolje svježeg korijandera, sitno nasjeckanog
  • 2 češnja bijelog luka, zgnječena
  • 1 mala kašika kumina
  • Sol i biber, po želji
  • Upute: Pomiješajte sve sastojke. Marinirajte piletinu od 30 minuta do 2 sata za svijetli, pikantni i zeljasti okus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak