Napravite domaći hljeb koji će oduševiti porodicu: Puno je lakše nego što mislite
Nema ništa bolje od mirisa svježe pečenog domaćeg hljeba koji se širi kroz kuću.
Ovaj recept vam omogućava da pripremite mekani i sočni hljeb kod kuće uz minimalan trud i jednostavne sastojke. Uživajte u toplom i hrskavom hljebu koji će vašim obrocima dodati poseban šarm.
U toploj mješavini mlijeka i vode dodajte šećer, razmrvite kvasac, promiješajte i ostavite oko 10 minuta da se kvasac aktivira. U vanglicu stavite brašno, dodajte so i promiješajte. Sipajte ulje, dodajte pripremljeni kvasac i silikonskom špatulom sve dobro sjedinite.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Tijesto je ljepljivo, pa se zato radi špatulom, jer se u daljoj pripremi ne koristi više brašno.
Kada se testo dobro sjedini, prelijte ga maslinovim uljem i rukom premazujte testo. Testo malo podižite sa strane kako bi se maslinovo ulje "slilo". Pokrijte vanglicu providnom folijom (ili plastičnom kesom) i ostavite 15 minuta. Nakon 15 minuta, rukom blago premesite testo, ponovo ga pokrijte i ostavite da se testo duplira.
Tepsiju veličine 28 cm obložite papirom za pečenje i stavite na stranu. Kada je tijesto naraslo, još jednom ga blago premesite, podignite rukama i prebacite u sredinu tepsije, ali tako da strana koja je bila na dnu vanglice sada bude na površini. Rukama polako ispretiskajte da se popuni dno tepsije, pokrijte tepsiju providnom folijom i ostavite dok se rerna ne zagrije. Uključite rernu da se zagrije na 220 stepeni.
Kada se rerna zagrijala, stavite hljeb da se peče 18-20 minuta. Pečeni hljeb, pomoću papira za pečenje, prebacite na rešetku, skinite papir i ostavite da se hljeb ohladi (ne treba ga umotavati u kuhinjsku krpu).
Potrebno je:
550 g mekog brašna T-400
2 kašičice soli
50 ml ulja
200 ml mlijeka
200 ml vode
1 kašičica šećera
1/2 kockice svježeg kvasca
1,5 kašika maslinovog ulja
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.