Brze pogačice sa sirom: Ukusan recept koji oduševljava
Scones je popularno britansko pecivo koje se tradicionalno služi uz čaj, a stiže i u slanoj i u slatkoj varijanti. Veoma su zastupljene u Škotskoj, a vjeruje se da su tamo i nastale i to u davnom 16. vijeku, ali i u Irskoj i Engleskoj.
Dolaze u bezbroj varijanti i oblika, a Britanci tvrde da su najukusniji kada se jedu topli, iako ih često uzimaju i hladne. Obično se poslužuju uz razne preljeve, poput meda, marmelade, džema, kreme ili putera.
Iako postoji mnogo različitih recepata, predstavljamo vam jedan moderni, brz i jednostavan recept koji se priprema za samo 20 minuta i ne zahtijeva puno truda. Potrebna su vam samo tri sastojka!
Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"
Potrebni sastojci:
- 2 i 1/2 šolje samopodižućeg brašna (pravi se tako što na jednu šolju običnog brašna idu dvije kašičice praška za pecivo)
- 2 i 1/2 šolje narendanog sira (to mogu biti čedar, gauda, trapist, a po želji i neki bijeli, tvrđi sir)
- 2 šolje grčkog jogurta, odnosno oko 600 grama
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni, a pleh obložite papirom za pečenje. Pomiješajte brašno i dvije šolje sira u činiju, a po želji dodajte i jednu kašičicu soli. Lagano promiješajte, pa dodajte jogurt i sjedinite smjesu tako da dobijete mekano tijesto.
Od tijesta formirajte pogačice (veličina je proizvoljna, a izvorno se prave nešto veće) ili ih rasporedite u kalupe, i pospite ih preostalim rendanim sirom. Pecite dok se ne ispeku i ne dobiju zlatkastu boju, odnosno oko 15, 20 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.