Brze pogačice sa sirom: Ukusan recept koji oduševljava

0
Radiosarajevo.ba
Brze pogačice sa sirom: Ukusan recept koji oduševljava
Foto: Coolinarika / Brze, ukusne pogačice sa sirom

Scones je popularno britansko pecivo koje se tradicionalno služi uz čaj, a stiže i u slanoj i u slatkoj varijanti. Veoma su zastupljene u Škotskoj, a vjeruje se da su tamo i nastale i to u davnom 16. vijeku, ali i u Irskoj i Engleskoj.

Dolaze u bezbroj varijanti i oblika, a Britanci tvrde da su najukusniji kada se jedu topli, iako ih često uzimaju i hladne. Obično se poslužuju uz razne preljeve, poput meda, marmelade, džema, kreme ili putera.

Iako postoji mnogo različitih recepata, predstavljamo vam jedan moderni, brz i jednostavan recept koji se priprema za samo 20 minuta i ne zahtijeva puno truda. Potrebna su vam samo tri sastojka!

FK Sarajevo uputilo poziv Nogometnom savezu BiH: 'Bez odlaganja trebate izaći u javnost'

FK Sarajevo uputilo poziv Nogometnom savezu BiH: 'Bez odlaganja trebate izaći u javnost'

Potrebni sastojci:

  • 2 i 1/2 šolje samopodižućeg brašna (pravi se tako što na jednu šolju običnog brašna idu dvije kašičice praška za pecivo)
  • 2 i 1/2 šolje narendanog sira (to mogu biti čedar, gauda, trapist, a po želji i neki bijeli, tvrđi sir)
  • 2 šolje grčkog jogurta, odnosno oko 600 grama

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 stepeni, a pleh obložite papirom za pečenje. Pomiješajte brašno i dvije šolje sira u činiju, a po želji dodajte i jednu kašičicu soli. Lagano promiješajte, pa dodajte jogurt i sjedinite smjesu tako da dobijete mekano tijesto.

Od tijesta formirajte pogačice (veličina je proizvoljna, a izvorno se prave nešto veće) ili ih rasporedite u kalupe, i pospite ih preostalim rendanim sirom. Pecite dok se ne ispeku i ne dobiju zlatkastu boju, odnosno oko 15, 20 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije