Savršen recept: Domaće kiflice bez kvasca sa ukusnim punjenjem
Radiosarajevo.ba
Bilo da su slane ili slatke, kiflice su mnogima omiljeni specijalitet, a nema ništa ljepše od domaćih kiflica, još toplih iz rerne, koje stižu pravo na trpezu.
Ako volite da se zasladite domaćim kiflicama, isprobajte ovaj recept koji je pomalo drugačiji – priprema se bez kvasca, ali uz dodatak kisele pavlake u tijestu, što ga čini izuzetno mekanim. Punjenje od oraha dodaje poseban, bogat ukus.
Ovo je savršen izbor za ljubitelje oraha i fantastična kombinacija ukusa, a priprema je brza i jednostavna.
Nikšić otkrio kolika je dnevna šteta Željeznica FBiH zbog prekida pruge prema Mostaru i Pločama
Sastojci:
- 280 g brašna
- pola kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1/4 kašičice vanilin šećera
- 80 g putera
- 200 g kisele pavlake
- 1 žumance
Za nadjev:
- 1 bjelance
- 40 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 100 g oraha
- šećer u prahu
Priprema:
- U velikoj činiji, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i vanilin šećer. Dodajte omekšali puter i dobro sjedinite sastojke.
- Zatim umiješajte pavlaku i žumance, i zamijesite glatko tijesto.
- Oblikujte tijesto u kuglu, stavite ga u plastičnu kesu i ostavite u frižideru da se ohladi i stvrdne 10-15 minuta.
- Za fil, umutite bjelance sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete čvrsti šne, a potom pažljivo umiješajte mljevene orahe.
- Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio razvucite u tanki krug. Isijecite krugove na trouglove, pa ih napunite filom i urolajte.
- Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C, oko 15-20 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne.
- Kada se ohlade, uvaljajte u šećer u prahu i poslužite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)