Starinski recept koji nikada ne izlazi iz mode: Slasne tikvice punjene mljevenim mesom
Nije još puno ostalo do kraja sezone tikvica, tako da trebate požuriti u obližnje markete i opremiti se za fenomenalan recept.
Zeleno povrće u kombinaciji mljevenog mesa, često je na stolovima u ljetnim danima, a mnogi ovu kombinaciju koriste kao zamjenu za paprike.
Malo slađa, ali i jednostavnija, kuhana tikvica s mljevenim mesom idealan je izbor za vaš ručak.
ASA Institut: O inovacijama i digitalnoj transformaciji u zdravstvenom sektoru
U nastavku vam donosimo i popularni starinski recept.
Sastojci:
10 manjih tikvica
300 gr junećeg mesa
1 glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
1/2 šoljice riže
1 veza zelen lista
vegeta po ukusu
biber po ukusu
crvena paprika po ukusu
pire paradajz
Priprema:
Tikvice izdubiti i oljuštiti. Luk izdinstati dodati meso (1/3 ne dinstati).
Dodati rižu, kratko prodinstati i izmaknuti sa ringle. Kad se prohladi dodati začine i puniti tikvice. Redati tikvice u šerpu pa zaliti sa vodom.
Kuhati na laganoj temperaturi 20 minuta, dodati pire od paradajza i kuhati jos 15 minuta. Služiti uz kiselo vrhnje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.