Najukusnija zimska salata: Kako se pravi i šta sve treba za turšiju

0
Radiosarajevo.ba
Najukusnija zimska salata: Kako se pravi i šta sve treba za turšiju

Turšija je mnogima omiljena salata zbog kombinacije raznovrsnog povrća i fantastičnog kiselo-slatkog ukusa.

Njena priprema nije komplikovana, potrebno vam je malo vremena i dobre volje.

Za ovaj recept za domaću turšiju potreban vam je zeleni paradajz, paprika, karfiol i kiseli krastavci. Ukupno treba da imate oko tri kilograma povrća.

Goga Sekulić uhapšena na bh. granici: Razlog je pomalo nevjerovatan

Vi odlučujete o odnosu povrća, pa ako ste veliki ljubitelj, recimo karfiola, povećajte njegovu količinu. Od navedenih sastojaka dobićete otprilike tri tegle od po dva do tri litra. Proces pasterizacije nije potreban u ovom receptu za preukusnu zimnicu.

Potrebni sastojci

  • 3 kg sjeckanog povrća
  • 200 g soli
  • 400 g šećera
  • Biber u zrnu
  • Lovorov list
  • 3 l vrele vode
  • 2 kašičice vinobrana
  • 3 kašičice konzervansa
  • 1 l alkoholnog sirćeta

Način pripreme

Povrće treba dobro oprati, osušiti kuhinjskom krpom i narezati na željenu veličinu. Nasjeckano povrće rasporedite u prethodno sterilizirane tegle. Redajte jedno na drugo, pa svaki sloj pobiberite. Dodajte lovorov list.

U lonac dodajte vrelu vodu i stavite na laganu vatru da se ostali sastojci brže rastvore. U vodu dodajte sol, šećer, vinobran i konzervans. Sve dobro izmiješajte.

Kada se začini istope, sklonite lonac sa vatre. U lonac dodajte sirće i sve dobro izmiješajte. Prethodno poredano povrće prelijte tekućinom iz lonca do vrha tegle.

Postavite plastičnu mrežicu na vrh tegle da se povrće ne pokvari i prekrijte nečim teškim da bi povrće ostalo u tečnosti. Teglu dobro zatvorite i ostavite na hladnom i tamnom mjestu.

Ostavite zimnicu da odstoji najmanje tri sedmice prije konzumiranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak