U čemu je tajna? Uz ovu starinsku metodu, najlakše ćete ukiseliti kupus

0
Radiosarajevo.ba
U čemu je tajna? Uz ovu starinsku metodu, najlakše ćete ukiseliti kupus
Foto: Coolinarka / Priprema kupusa za kiseljenje

Jesen je stigla, kupus je spreman, pa zašto ne krenuti u akciju zvanu "kiselenje kupusa", možda nekome baš to treba.

Pa da krenemo, prije svega važno je dobro se pripremiti i uzeti sve bitne sastojke i opremu. 

Sastojci: 

Potpuna ludnica u Skenderiji: Pogledajte slavlje košarkaša i navijača BiH

Potpuna ludnica u Skenderiji: Pogledajte slavlje košarkaša i navijača BiH

  • 30 kg kupusa
  • 2 kg soli
  • voda po potrebi

Priprema:

  • Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštećenih listova i oštrim nožem izdubiti "korjen". Napravljeno udubljenje ispuniti solju.
  • Na dno bačve posuti sol i na to slagati posoljene glavice kupusa, u prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje djelove. Ponekad možete izribati kupus, posoliti i s takvim izribanim kupusom puniti plastične vrećice koje se moraju izbušiti i čvrsto zatvoriti, te s takvim vrećicama se mogu ispuniti prostori između glavica kupusa, a kod upotrebe nije ga potrebno više rezati.
  • Kad smo poslaže sav kupus, još dodatno posolite sadržaj bačve i dodajte vode da kupus bude gotovo sav u vodi. Ne treba biti cijeli, stoga što će se njegov volumen smanjiti pa će "sjesti" u bačvu u čemu mu pomažu utezi ( kamen, vrećice s vodom, boce s vodom ). Prije stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač (plastični, drvene letvice).
  • Nakon nekoliko dana treba kupus pekontrolisati dodati vode, ako je potrebno, a u slijedećim danima skupljati pjenu koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i utege.
Miris djetinjstva: Donosimo recept za neodoljivi slatki kupus

Miris djetinjstva: Donosimo recept za neodoljivi slatki kupus

  • Kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnoga proljeća ukoliko ga zbog visoko vrijednih sastojaka i finoće prije toga ne potrošite.

Posluživanje:

Na masu kupusa dodaje se 2,5 posto soli, ali treba uzeti u obzir i vodu koja se dodaje u bačvu. Neko u bačvu dodaje zrna kukuruza, klinčića, lovora, ali najbolje je sve začine dodati pri njegovom kuhanju, piše Coolinarika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije