Priprema zimnice u punom jeku: Kiseli kupus, turšija, ajvar, pekmez, a šta vi spremate?

0
Radiosarajevo.ba
Priprema zimnice u punom jeku: Kiseli kupus, turšija, ajvar, pekmez, a šta vi spremate?
health.com / Zimnica / Ilustracija

Ako se još niste primili pripreme zimnice, još stignete.

Donosimo vam zgodne recepte kako sačuvati povrće i voće, a tu su i ideje za voćne sirupe koji se piju razrijeđeni s vodom. 

Kiseli kupus

Sastojci:

Poznati bh. ilustrator oduševio objavom nakon pobjede Bosne i Hercegovine nad Hrvatskom

Poznati bh. ilustrator oduševio objavom nakon pobjede Bosne i Hercegovine nad Hrvatskom

  • 25 kilograma kupusa
  • oko pola kilograma soli
  • pola šoljice bibera u zrnu
  • pola šoljice kukuruza u zrnu
  • 15-ak lovorovih listova
  • po želji nekoliko čili papričica
  • mlake vode po potrebi

Priprema:

  • Najprije odvojite nekoliko glavica i tanko narežite. Ostalim glavicama uklonite vanjske listove koji su oštećeni, a tvrdu sredinu zarežite tako da u udubinu možete nagurati sol.
  • Na dno bačve u kojoj kiselite (ili specijalne vreće) stavite pola šoljice soli, naribani kupus, biber, kukuruz, lovorov list (i eventualno čili) pa glavice. Potom tako napravite još nekoliko redova dok sve ne poslažete.
  • Zalijte kupus mlakom vodom tako da ga skroz prekrije. Stavite nešto teško na vrh (da drži glavice pod vodom).
Najbolji način da sterilizirate tegle za zimnicu: Ovako su to radile naše nane

Najbolji način da sterilizirate tegle za zimnicu: Ovako su to radile naše nane

  • U narednim danima provjerite ima li dosta vode i dolijte po potrebi vodu u kojoj ste otopili malo soli.

Ajvar

Sastojci:

  • 10 kg crvene rog paprike
  • 3 velika patlidžana
  • 5 dl ulja
  • 5 kašika soli
  • 1 velika kašika šećera
  • 1 kašičica mljevenog čilija

Postupak:

  • Papriku i patlidžane pecite na roštilju (ako imate priliku) ili kod kuće u pećnici. Pecite dok tu i tamo malo ne pocrni. Potom stavljajte u veliki lonac i poklopite - da se dobro upari jer je tako puno lakše skinuti kožu. 
  • Sljedeći korak, nakon što se ohladi dovoljno da možete držati u rukama, je guljenje paprike i patlidžana te čišćenje od košpica. Oboružajte se strpljenjem jer to zna trajati, posebno ako se na pojedinim komadima koža ne želi odvojiti lako.
  • Nakon toga oguljeno povrće stavite da se dobro ocijedi. Računajte da će vam za to trebati oko tri sata. Slijedi usitnjavanje, a za to je savršen stroj za mljevenje mesa. 
  • Stavite samljeveno povrće u velik lonac i kuhajte na laganoj vatri. Ajvar je potrebno cijelo vrijeme polako miješati. Nakon 20 minuta polako ulijte 1 dcl ulja pa kasnije svakih 20 minuta po 1 dcl dok sve ulje ne potrošite. Važno je da ulje ne isplivava na površinu.
  • Ajvar je gotov kada kuhačom prođete po dnu lonca i ocrta se put - možete vidjeti dno dok se ajvar polako vraća na mjesto. Sol, šećer i čili se dodaju pred kraj kuhanja, otprilike 20-tak minuta do završetka.
Paprike
Foto: Thinkstock: Paprike
  • Kada vidite da se bliži kraj kuhanju, stavite čiste teglice i poklopce u pećnicu na 100 stupnjeva da se dobro zagriju. Potom ih izvadite pa u njih stavljajte vruć ajvar. Kada teglice napunite, u svaku na vrh stavite malo ulja da prekrije ajvar. Prije zatvaranje premažite uljem i rub teglica i tek tada čvrsto zatvorite.
  • Sve teglice složite na mjesto gdje će moći stajati oko 24 sata dobro pokrivene dekama (sa svih strana). Cilj je postići da se što sporije hlade i tako se dobro pasteriziraju. Kada se skroz ohlade, spremite ih na tamno i hladno mjesto.

Ukiseljena cvekla 

Sastojci:

  • 5 kg cvekle
  • 0,7 l alkoholnog sirćeta
  • 2,5 l vode
  • 3 kašike soli
  • 6 kašika šećera
  • kašičica bibera u zrnu
  • kašičica kima

Priprema:

  • Cveklu operite, nemojte je guliti. Kuhajte je dok vilica bez problema ne uđe u nju. Potom je ocijedite, malo ohladite, ogulite, narežite na tanke šnite i slažite u tegle.
Ilustracija
Pixabay: Ilustracija
  • U loncu zakuhajte vodu, sirće i ostale sastojke pa vrućom tekućinom prelijte narezanu cveklu. Teglice zatvorite pa ih prekrijte sa dekama da se hlade što sporije. Na kraju ih čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Turšija 

Ova kisela zimnica savršen je dodatak jelima, posebno od mesa, jer sadrži mnoštvo raznolikog povrća. U davna vremena to je bio način čuvanja kako bi se povrće posluživalo i tokom zimskih dana.

Sastojci (ukupno 3 kg povrća):

  • krastavci
  • mrkva
  • zeleni paradajz
  • zelene paprike
  • karfiol
  • kupus
  • lučice
  • mahune

Za tekućinu kojom se povrće prelije:

  • 3 litre vruće vode
  • 100 g soli
  • 400 g šećera
  • 2 kašičice vinobrana
  • 3 kašičice konzervansa
  • 1 litra alkoholnog sirćeta
  • biber u zrnu
  • 6 suhih listova lovora

Priprema:

  • Povrće se opere pa se kupus izriba, a ostalo nasjecka. Lučice ostaju cijele. Sve se stavi u veliku posudu i zalije preljevom koji se ranije dobro promiješa da se sol, šećer i ostalo otope.
Domaći kečap čiji će vas ukus oduševiti: Bez vještačkih sastojaka, a priprema je veoma jednostavna

Domaći kečap čiji će vas ukus oduševiti: Bez vještačkih sastojaka, a priprema je veoma jednostavna

  • Potom se ostavi preko noći poluotvoreno kako bi mjehurići vazduha izašli. Nakon toga se zatvara i spremi u hladniji, tamniji dio doma. Turšija je spremna za jelo nakon nekih mjesec dana.

Kečap

Sastojci:

  • 20-ak komada paradajza
  • luk
  • crvena paprika
  • 1 i 1/2 kašičice sjemenki celera
  • kaščica sjemenki gorušice
  • kašičica pimenta
  • štapić cimeta
  • šoljica smeđeg šećera
  • 1 i 1/2 šoljice sirćeta
  • kašičica paprike

Priprema:

  • U tavi propirjajte paradajz, luk i papriku, usitnite povrće u pire pa vratite u tavu. Kuhajte pire sat vremena. U manju gazu stavite sjemenke gorušice i celera, piment i cimet te zavežite "vrećicu". Šećer i "vrećicu" začina dodajte povrću te na manjoj vatri kuhajte 25 minuta. Dodajte sirće i papriku pa kuhajte dok se umak ne zgusne.
  • Ulijte kečap u tri vruće sterilizirane tegle i dobro ih zatvorite. Kuhajte deset minuta u kipućoj vodi. Kečap upotrijebite nakon što je odstajao sedmicu dana. Otvoreni umak čuvajte u frižideru, a neotvorene staklenke do godinu dana na tamnom, hladnijem mjestu.

Povrće za supu

Mrkva, peršun, celer, korabica, kelj i zelje se naribaju ili narežu na tanke rezance. Još je bolje sve skupa protjerati kroz stroj za meso. Povrće se potom posoli i ostavi da omekša. Potom se čvrsto utisne u staklenku i zatvori. Za 1 kg povrća potrebno je 300 g soli.

Ilustracija
FOTO: Pixabay: Ilustracija

Marmelada od bresaka

Sastojci:

  • 1 kg bresaka 
  • 500 g šećera
  • 1 limun izrezan na kriške

Postupak:

  • Breskve se obrišu krpom da se uklone dlačice ili se preliju vrelom vodom i ogule. Potom se uklone košpice, narežu se i kuhaju u malo vode dok ne budu mekane. Nakon toga se propasiraju i pomiješaju sa šećerom i limunom. Smjesa se kuha na laganoj vatri doke ne postane gusta. 
  • Na kraju je ulijte u tegle i pasterizirajte.

Savjet naših baka: Marmelada od bresaka je puno bolja kad se breskve spoje sa kakvom drugom vrstom voća. Na primjer, šljive, kruške, maline, dunje...

Sok od jabuka

Sastojci:

  • 4 kg jabuka
  • 500 g šećera
  • sok od 4 limuna 
Ilustracija - Jabuke
Foto: Pexels: Ilustracija - Jabuke

Postupak:

  • Ogulite jabuke, izrežite ih i stavite u lonac. Ulijte vode toliko da bude dva prsta iznad jabuka i kuhajte oko 5 minuta. Poklopite i ostavite tako do drugog dana.
  • Potom to procijedite kroz gazu. U sok dodajte šećer i sok limuna pa stavite na štednjak da provrije i šećer se otopi. Na kraju ulijte sok u staklenke i pasterizirajte.

Sretno sa pripremom, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije