Najbolji je uz krompir: Recept za "muški umak" koji ćete voljeti
Papas arrugadas, ili „naborani“ krumpiri španski je specijalitet, omiljen na Kanarima. Mali krompiri podjednake veličine najprije se očiste pa kuhaju u kori.
Od običnog kuhanog krumpira razlikuju se po karakterističnom izgledu koji im daje sol.
Da, sa solju se ne štedi – na kilogram krumpira ide 4-5 kašika soli. Nekad su se umjesto soli u vodu stavljale alge, što je zdravije – ali manje praktično. No tajna slasti tog španskog jela nije toliko u krompiru, koliko u umacima koji se uz njega poslužuju.
Loading...
Crveni mojo picon i zeleni mojo verde puni su slasti i arome koju im daju začini. U zeleni umak idu ljute zelene papričice, korijandar ili peršun, bijeli luk, kumin i bijeli ocat, kao i maslinovo ulje. Kod pripreme nema previše filozofije, sastojci se mogu usitniti nožem ili izmiksati. Kako bi bio kremastiji, u mojo verde neki kuhari dodaju avokado. Osim uz krompire, odličan je i uz roštilj.
Loading...
Baza crvenog umaka je bijeli luk, a lijepu boju mu daje sušene chilli papričice. Osim uz krompire, odličan je dodatak sendvičima, kao i tortiljama, prepečencu, pohovanim jelima ili ribi, piše Pun kufer.
Loading...
Sastojci za mojo picon:
5 režanja bijelog luka
1 mala kašika sjemenki kumina
2-3 sušena chillija
3-4 kašike krušnih mrvica
½ kašikice dimljene paprike
2-3 kašike vinskog octa
4-5 kašika maslinova ulja
voda prema potrebi
Priprema:
1. U mužaru dobro zgnječite kumin, bijeli luk i chilli sa solju pa dodajte papriku, ocat i ulje pa nastavite gnječiti i miješati.
2. Dodajte krušne mrvice i zgnječite ih pa postepeno dodajte vode dok ne dobijete željenu teksturu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.