Mnogima omiljeni namaz: Samo dvije kašike dnevno mogu učiniti totalni preokret u našem tijelu
Osim što kikiriki volimo grickati u sirovom obliku, mnogi od nas ga vole i u kremastoj verziji, odnosno kao namaz.
Kikiriki će mnogi svrstati pod orašasti plod, no riječ je o mahunarki koja originalno potječe iz Južne Amerike. Njegov slatkasto-slani okus odličan je dodatak raznim jelima. Kikiriki je prepun proteina i drugih hranjivih tvari.
Zbog svog bogatstva, pitanje je možemo li pretjerati s njegovim unosom. Na ovu je dilemu odgovor dala nutricionistica Frances Largeman-Roth.
Radio Italia: Pozdravlja vas nova ambasadorica Republike Italije u BiH
Nutritivni sastav kikiriki putera
Hranjivi sadržaj kikiriki putera može varirati ovisno o marki, vrsti i sastavu proizvoda. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a (USDA), jedna porcija što je približno dvije kašike standardnog glatkog putera od kikirikija osigurava sljedeće:
- 191 kalorija
- 7g proteina
- 16 g masti
- 7g ugljikohidrata
- 1,6 g vlakana
- 3 g šećera
- 16 mg kalcija,
- 54 mg magnezija
- 28 μg folata
- 136 mg natrija
Jedna banana za doručak, da ili ne?
"Dvije kašike ovog putera je dovoljno da se namaže na sendvič ili pojede s jabukom ili bananom", sugeriše nutricionistica.
Kada se konzumira kao dio uravnotežene zdrave prehrane, nabrojeni nutritivni sastav ove mahunarke pruža brojne zdravstvene prednosti.
"Kroz relativno povoljnu i pristupačnu namirnicu u samo dvije kašike osiguravamo dovoljan unos proteina. Zdrave odrasle osobe trebale bi dnevno unositi 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Osim proteina, kikiriki puter sadrži i obilje zdravih masti koje su dobre za srce", navodi Largman-Roth.
Kikiriki je izvrstan izvor raznih vitamina i minerala
- Biotin - koji je važan tokom trudnoće
- Bakar - mineral koji je često nizak u zapadnjačkoj prehrani
- Niacin - poznat kao vitamin B3, povezan je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti
- Folat - poznat kao vitamin B9 ili folna kiselina, folat ima mnoge bitne funkcije i posebno je važan tokom trudnoće
- Mangan - element u tragovima kojeg nalazimo u pitkoj vodi i u većini hrane
- Vitamin E - snažan antioksidans kojeg nalazimo u masnoj hrani
- Tiamin - odnosno vitamin B1 koji pomaže stanicama tijela pretvoriti ugljikohidrate u energiju, te je eophodan je za rad srca, mišića i živčanog sistema
- Fosfor - kikiriki je dobar izvor fosfora, minerala koji ima ključnu ulogu u rastu i održavanju tjelesnih tkiva
- Magnezij - dovoljan unos ovog esencijalnog prehrambenog minerala štiti od bolesti srca
Osjećaj sitosti je još jedna prednost koju ova namirnica pruža, lako je prenosiv i ima dug rok trajanja, piše Živim.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.