Mnogi prave ovu grešku prilikom pravljenja krompir salate: Znate li za pravilo od 5 sekundi?
Salata od krompira nije baš tek tako jedan od najpopularnijih načina pripreme te namirnice - kad se dobro napravi može biti pravi užitak, toliko fin da je lako doći u iskušenje pojesti puno više nego što nam treba.
Ali što se može, gušt je gušt. S druge strane, ako pravite uobičajene greške, vaša krompir salata nije ni sjena one gore opisane. Srećom, greške je lako ispraviti, a jedna od najvećih i najgorih pravi se na samom početku.
Krompir za salatu uvijek se kuha u komadu, neoguljen. Treba ga samo oprati ii iščetkati kako bi se uklonili komadići zemlje. A zatim ga treba ubaciti u lonac hladne vode.
Austrijanci donijeli odluku o Bleiburgu
Kad je krompir kuhan, dobro ga ocijedite. Nemojte doći u iskušenje preliti ga hladnom vodom. Pustite ga da odstoji dok ga možete duže od pet sekundi držati u rukama. Čekate li više od toga pa se krompir previše ohladi, bit će ga, doduše, lakše oguliti, ali neće dobro upiti okuse začina i salata će vam biti bezukusna.
Ako volite da salata bude sočna, nemojte pretjerivati s uljem i sirćetom, oni joj neće pomoći da takva postane. Ulje i sirćeu ovom su slučaju više u ulozi začina nego "podmazivača", piše Slobodna Dalmacija.
Ne želite li suhu salatu, dodajte joj gusti dressing na bazi jogurta ili vrhnja, a ako vam takve salate s kremastim preljevima nisu drage, postoji još jedno rješenje: nakon što ste narezali krompir i stavili ga u zdjelu, prelijte ga kutljačom vruće supe.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.