Leopard kolač je oduševio sve: Poslastica koja osvaja ukusom i izgledom

0
Radiosarajevo.ba
Leopard kolač je oduševio sve: Poslastica koja osvaja ukusom i izgledom

Ako još niste, pravo je vrijeme da isprobate recept za mliječni hljeb s leopard uzorkom ili jednostavnije leopard kolač koji, osim što će vas osvojiti mekoćom i rapsodijom ukusa, izgleda zaista fotogenično.

Priprema ovog recepta nije nimalo jednostavna, ali budite sigurni da će se višesatni posao i te kako isplatiti.

Stoga, razveselite ukućane ovom neobičnom varijantom kolača, a možete ga i podijeliti s vašim dragim prijateljima, posebno onima koji obožavaju leopard uzorak i koji će ponajviše biti impresionirani samom estetikom kolača.

Barbarez o spisku: "Razmišljali smo da ne zovemo Bajraktarevića. Razočaran sam s Tahirovićem"

Sastojci:

  • 380 ml mlakog mlijeka
  •  kašika kvasca
  • 100 g šećera
  • kašikica ekstrakta vanilije
  • 560 g tvrdog brašna
  • prstohvat soli
  • 30 g maslaca sobne temperature
  • Dodaci za tamniju smjesu:
  • 50 g čokolade (otopljene)
  • 10 g kakao praha
  •  kašičica crne paste za bojenje hrane

Dodaci za smeđu smjesu:

  • 30 g kakao praha
  • 20 g mlijeka

Priprema:

U zdjelu sipajte mlijeko, kvasac i šećer te sve dobro umutite. Ostavite smjesu da odstoji 15 minuta dok se kvasac ne aktivira. Svemu potom dodajte vaniliju, brašno, so i maslac i miješajte mikserom na većoj brzini nastavcima za oblikovanje tijesta sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela, a zatim jedan od njih prepolovite. Stavite komade tijesta u tri zdjele. Najveći komad mora biti bijeli, pišu Nezavisne.

Preukusna je: Brza čokoladna torta gotova za pola sata, potrebna su samo tri sastojka!

Bijelu smjesu pokrijte plastičnom folijom i ostavite sat vremena na toplom mjestu. Za tamniju smjesu u posudu stavite čokoladu, kakao prah, pastu za bojenje hrane te sve dobro promiješajte. Takođe, i ovaj dio tijesta pokrijte folijom i ostavite sat vremena da odstoji. U treću posudu dodajte kakao prah, mlijeko i dobro mijesite dok se sastojci ne povežu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite sat vremena da naraste.

Nakon što je naraslo, svako tijesto prerežite na šest komada. Uzmite jedan crni komad tijesta i rukama ga razvaljajte u traku dužine 50 centimetara, a širine pet. Zatim uzmite smeđi komad tijesta i rukama ga razvaljajte u traku dužine 50 centimetara. Smeđe tijesto stavite u crno i zarolajte. Potom uzmite jedan bijeli komad tijesta i rukama ga razvaljajte u traku dužine 50 centimetara i širine pet. Crni i smeđi rolat stavite u bijeli i zarolajte zajedno.

Kremasta torta od jagoda gotova za 15 minuta: Neodoljivo izgleda, a ukus je fantastičan

Na kraju ćete dobiti traku tijesta koja će izvana biti bijela, između crna, a u sredini smeđa. Pratite isti postupak za sve komade tijesta. Zatim ih prepolovite, razvaljajte dok svaki komad ne bude dugačak 35 centimetara i stavite u kalup za hljeb veličine 35x10 cm. Pokrijte krpom i ostavite sat vremena na toplom.

Zagrijte rernu na 180 stepeni i kolač pecite oko 20 minuta.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak