Čudo od čokolade: Najukusniji brzi kolač koji odmah nestaje s tanjira

0
Radiosarajevo.ba
Čudo od čokolade: Najukusniji brzi kolač koji odmah nestaje s tanjira
Foto: Pixabay / Cokoladni kolač

Od čokolade je bolja samo dvostruka čokolada, zar ne? Kad imate čokoladu u biskvitu i čokoladu u kremi, imate jedno pravo čudo od čokolade. Kolač koji se brzo sprema i za koji vam je potrebno svega nekoliko namirnica, a oduševljava i izgledom i okusom, s pravom nosi taj naziv.

Kad pogledate popis sastojaka, sigurno ćete zaključiti kako sve ili gotovo sve što vam je potrebno za ovaj kolač već imate u kuhinji, a ono što nemate možete kupiti u najbližem dućanu.

Ne trebaju vam nikakvi posebni sastojci, samo malo vremena, volje i velika ljubav prema čokoladi.

Objavljen snimak "dječije igre" u Sarajevu, komentari: "Manje pucalo u ratu"

Objavljen snimak "dječije igre" u Sarajevu, komentari: "Manje pucalo u ratu"

Biskvit:

  • četvero jaja
  • 4 kašike glatkog brašna
  • pola praška za pecivo
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g šećera
  • 200 g maslaca

Krema:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 200 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Narežite maslac i čokoladu, stavite ih u posudu pa otopite na pari, piše Zadovoljna.hr.

Razdvojite bjelanjke i žumanjke. U dubljoj posudi izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte im otopljeni maslac i čokoladu, izmiješajte pa prosijavanjem dodajte brašno izmiješano s praškom za pecivo.

U drugoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka pa pažljivo špatulom umiješajte snijeg u čokoladnu smjesu.

Imate brašno, šećer i maslac? Napravite ovaj ukusni kolač za samo nekoliko minuta

Imate brašno, šećer i maslac? Napravite ovaj ukusni kolač za samo nekoliko minuta

Pripremljenu smjesu izlijte u pleh po vlastitom odabiru koji ste obložili papirom za pečenje pa stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 °C te pecite oko 20 minuta.

Napravite čokoladnu kremu ganache: čokoladu nasjeckajte na sitno, a slatko vrhnje zagrijte do tačke vrenja. Zagrijano slatko vrhnje prelijte preko čokolade i dobro izmiješajte.

Pečenu podlogu izbodite vilicom i prelijte toplom kremom ganache (koja će biti dosta tekuća). Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa potom kolač dobro ohladite u hladnjaku i tek onda skinite obruč ako ste ga pekli kao tortu. Poslužite narezano na kocke ili kriške.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije