Čudo od čokolade: Najukusniji brzi kolač koji odmah nestaje s tanjira
![Čudo od čokolade: Najukusniji brzi kolač koji odmah nestaje s tanjira](https://storage.radiosarajevo.ba/article/499472/871x540/cokoladni-kolac-pixabay-7juni23.jpg?v1686131786)
Od čokolade je bolja samo dvostruka čokolada, zar ne? Kad imate čokoladu u biskvitu i čokoladu u kremi, imate jedno pravo čudo od čokolade. Kolač koji se brzo sprema i za koji vam je potrebno svega nekoliko namirnica, a oduševljava i izgledom i okusom, s pravom nosi taj naziv.
Kad pogledate popis sastojaka, sigurno ćete zaključiti kako sve ili gotovo sve što vam je potrebno za ovaj kolač već imate u kuhinji, a ono što nemate možete kupiti u najbližem dućanu.
Ne trebaju vam nikakvi posebni sastojci, samo malo vremena, volje i velika ljubav prema čokoladi.
![Zlatko Dizdarević: Politika protiv historije](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579074/300x185/zlatko_dizdarevic_juni2019_FB222.jpg?v1739714766)
Zlatko Dizdarević: Politika protiv historije
Biskvit:
- četvero jaja
- 4 kašike glatkog brašna
- pola praška za pecivo
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g šećera
- 200 g maslaca
Krema:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 200 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Narežite maslac i čokoladu, stavite ih u posudu pa otopite na pari, piše Zadovoljna.hr.
Razdvojite bjelanjke i žumanjke. U dubljoj posudi izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte im otopljeni maslac i čokoladu, izmiješajte pa prosijavanjem dodajte brašno izmiješano s praškom za pecivo.
U drugoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka pa pažljivo špatulom umiješajte snijeg u čokoladnu smjesu.
![Imate brašno, šećer i maslac? Napravite ovaj ukusni kolač za samo nekoliko minuta](https://storage.radiosarajevo.ba/article/499246/300x185/kolac-the-gardening-foodie-5juni23.jpg?v1685985950)
Imate brašno, šećer i maslac? Napravite ovaj ukusni kolač za samo nekoliko minuta
Pripremljenu smjesu izlijte u pleh po vlastitom odabiru koji ste obložili papirom za pečenje pa stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 °C te pecite oko 20 minuta.
Napravite čokoladnu kremu ganache: čokoladu nasjeckajte na sitno, a slatko vrhnje zagrijte do tačke vrenja. Zagrijano slatko vrhnje prelijte preko čokolade i dobro izmiješajte.
Pečenu podlogu izbodite vilicom i prelijte toplom kremom ganache (koja će biti dosta tekuća). Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa potom kolač dobro ohladite u hladnjaku i tek onda skinite obruč ako ste ga pekli kao tortu. Poslužite narezano na kocke ili kriške.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.