Pavlova: Nijedna torta se ne topi u ustima kao ova

0
Radiosarajevo.ba
Pavlova: Nijedna torta se ne topi u ustima kao ova
Foto: Index / Pavlova torta

Pavlova torta, koja je prepoznatljiva po svojim korama i voćem, nježan je i osvježavajući desert.

Spoj hrskavih i slatkih kora s vrhnjem odličan je proljetni zalogaj. Jagode, maline ili borovnice bit će odličan izbor za ovaj desert.

Pročitajte kako se priprema ova ukusna poslastica.

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Sastojci

Kora

  • pet bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 250 g šećera
  • jedna kašikica gustina
  • jedna kašikica alkoholnog octa

Nadjev

  • 300 ml vrhnja za šlag
  • jedna kašikica ekstrakta vanilije
  • bobičasto voće (jagode, maline, borovnice)

Priprema

Kora

Rernu zagrijte na 130 stepeni, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje te ga dodatno premažite s malo ulja, piše Index.hr.

Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, postepeno dodavajući po jednu kašiku šećera, cijelo vrijeme miksajući. Miksajte nekoliko minuta sve dok smjesa ne bude glatka i sjajna.

Pavlova torta
Foto: Index: Pavlova torta

Ocat i gustin sjedinite u zdjelici te špatulom lagano umiješajte u smjesu bjelanjaka.

Malo smjese stavite na sve četiri strane lima kako bi se papir za pečenje zalijepio. Na papir za pečenje olovkom nacrtajte krug promjera 20 cm, a zatim svu smjesu prenesite u taj promjer. Smjesu rasporedite tako da središnji dio bude malo tanji, a rubovi malo deblji i viši.

Stavite u rernu i pecite 60 minuta. Nakon 60 minuta ugasite rernu, odškrinite malo vrata, a koru ostavite da se ohlade u rerni.

Domaći sladoled od samo dva sastojka: Najjednostavniji recept koji će vas oduševiti

Domaći sladoled od samo dva sastojka: Najjednostavniji recept koji će vas oduševiti

Nadjev

Dok se kora hlade, pripremite nadjev. Vrhnje izmiksajte u šlag, dodajte ekstrakt vanilije pa još malo kratko miksajte. Bobičasto voće operite, očistite i po potrebi narežite na manje komadiće.

Koru izvadite iz rernee te ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se ohladila u potpunosti. Oprezno uklonite papir za pečenje te koru prenesite na tanjir za serviranje.

Šlag premažite preko kore te na njega poslažite narezano voće.

Narežite i poslužite. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije