Pavlova: Nijedna torta se ne topi u ustima kao ova
![Pavlova: Nijedna torta se ne topi u ustima kao ova](https://storage.radiosarajevo.ba/article/497108/871x540/pavlova-torta-index-21maj23.jpg?v1684653288)
Pavlova torta, koja je prepoznatljiva po svojim korama i voćem, nježan je i osvježavajući desert.
Spoj hrskavih i slatkih kora s vrhnjem odličan je proljetni zalogaj. Jagode, maline ili borovnice bit će odličan izbor za ovaj desert.
Pročitajte kako se priprema ova ukusna poslastica.
![Hanadi Maslo na protestu u Sarajevu: Vlasti moraju reagovati. Razočarana sam slabim odzivom građana](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579070/300x185/protesti-sarajevo-femicid-ngrsa-16feb25-11.jpg?v1739711649)
Hanadi Maslo na protestu u Sarajevu: Vlasti moraju reagovati. Razočarana sam slabim odzivom građana
Sastojci
Kora
- pet bjelanjaka
- prstohvat soli
- 250 g šećera
- jedna kašikica gustina
- jedna kašikica alkoholnog octa
Nadjev
- 300 ml vrhnja za šlag
- jedna kašikica ekstrakta vanilije
- bobičasto voće (jagode, maline, borovnice)
Priprema
Kora
Rernu zagrijte na 130 stepeni, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje te ga dodatno premažite s malo ulja, piše Index.hr.
Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, postepeno dodavajući po jednu kašiku šećera, cijelo vrijeme miksajući. Miksajte nekoliko minuta sve dok smjesa ne bude glatka i sjajna.
![Pavlova torta](https://storage.radiosarajevo.ba/image/717826/871x540/pavlova-torta-index1-21maj23.jpg)
Ocat i gustin sjedinite u zdjelici te špatulom lagano umiješajte u smjesu bjelanjaka.
Malo smjese stavite na sve četiri strane lima kako bi se papir za pečenje zalijepio. Na papir za pečenje olovkom nacrtajte krug promjera 20 cm, a zatim svu smjesu prenesite u taj promjer. Smjesu rasporedite tako da središnji dio bude malo tanji, a rubovi malo deblji i viši.
Stavite u rernu i pecite 60 minuta. Nakon 60 minuta ugasite rernu, odškrinite malo vrata, a koru ostavite da se ohlade u rerni.
![Domaći sladoled od samo dva sastojka: Najjednostavniji recept koji će vas oduševiti](https://storage.radiosarajevo.ba/article/497005/300x185/sladoled_vanila_pixabay.jpg?v1684576488)
Domaći sladoled od samo dva sastojka: Najjednostavniji recept koji će vas oduševiti
Nadjev
Dok se kora hlade, pripremite nadjev. Vrhnje izmiksajte u šlag, dodajte ekstrakt vanilije pa još malo kratko miksajte. Bobičasto voće operite, očistite i po potrebi narežite na manje komadiće.
Koru izvadite iz rernee te ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se ohladila u potpunosti. Oprezno uklonite papir za pečenje te koru prenesite na tanjir za serviranje.
Šlag premažite preko kore te na njega poslažite narezano voće.
Narežite i poslužite. Prijatno!
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.