Kulinarski užitak: Recept za savršen gulaš
Ovo jelo je jako fino i zdravo, a s ovim receptom oduševit ćete mnoge.
Gulaš je mnogima jedno od omiljenih jela na kašiku. Ukusan i fin u svako godišnje doba, a posebno nakon napornog radnog dana. No kako napraviti savršen gulaš?
Evo recepta!
Sastojci:
- 800 g juneće plećke
- 800 grama luka
- 6 češnja češnjaka
- 2 srednje mrkve
- 250 g pasiranog paradajza
- svježi peršin
- maslinovo ulje
- 3 kašike slatke crvene paprike
- sol
- biber
- čili papričice
- lovorov list
Priprema:
Prvo na zagrijano maslinovo ulje dodajte nasjeckani luk. odmah dodajte i na kockice narezano meso. Poklopite i pustite da se dinsta 15 minuta. Promiješajte meso i luk da se sjedine. Poklopite i pustite 15-20 min da krčka na laganoj vatri. Peršin i češnjak sameljite u blenderu tako da dobijete paštetu. Odvojite otprilike jednu kašiku koja će vam kasnije biti potrebna za gulaš, a ostatak čuvajte u zamrzivaču i iskoristite za druga jela.
Ponovo se zatreslo tlo u Bosni i Hercegovini
Poslije otprilike 35 minuta dinstanja u gulaš dodajte sitno nasjeckanu mrkvu. Gulaš bi sada već trebao dobiti na gustoći. Poklopite ga i pustite da se dinsta još otprilike sat i pol. Meso je sada kuhano te je gulaš potrebno još samo začiniti.
Dodajte sol, papar, crvenu papriku, po želji malo čilija i pasirani paradajz. Dodajte i kašiku paštete koju ste prethodno napravili pa sve dobro promiješajte. U gulaš dodajte lovorov list i pustite da se krčka desetak minuta. Gulaš će se izvrsno slagati s domaćim krompirskim njokama, tjesteninom, piše Večernji list.
To je to, prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.