Kuhari otkrili tajnu savršene zobene kaše: Ovaj sastojak bi vas mogao iznenaditi
Možda ćete posegnuti za mlijekom, vrhnjem ili nečim slatkim poput meda kako biste kašu učinili ukusnijom, ali kuhari se slažu da drugačiji sastojak najbolje uljepšava vašu jutarnju zobenu kašu.
Kaša je prazno platno s bljutavom bazom od samo zobi i mlijeka - ili vode. Pitajte bilo koga kako je napraviti bolju, i vjerovatno će vam predložiti slatki preokret kako bi kaša imala okus svega osim kaše.
Ali pitajte kuhare kako da je ukusnije napravite i čut ćete važne savjete: pravilno začinite, odaberite dobru zob, obratite pažnju na teksturu i završite prirodnim dodacima.
Detalji pucnjave u Sarajevu: Kod džamije na Mihrivodama ranjen Almer Inajetović
Ti jednostavni potezi pretvaraju upotrebljivu zdjelu u nešto što ćete zaista žudjeti.
Četiri britanska kuhara koji rade u vrlo različitim kuhinjama otkrili su svoje tajne, a svi su rekli da kaša ima bolji ukus kada napravite nekoliko malih promjena.
Nevjerovatan trik za paradajz: Stručnjaci savjetuju da pored ploda stavite bananu
O gotovim proizvodima, nema puno rasprave. Stuart Fox, glavni kuhar u The Reserveu, direktan je: "Postoji vrijeme i mjesto za prethodno pakiranu hranu, ali kaša nije jedna od njih." Preporučuje kvalitetne zobene pahuljice za glatkiju teksturu i kaže da se za prethodno pakirane kaše 'obično koriste zobene pahuljice rezane čelikom', koje smatra ljepljivijima kada se brzo kuhaju.
Clare Winskill iz Coruisk Housea, sa ostrva Skye, ponavlja fokus na osnove. "Za mene, kaša uvijek ima bolji ukus kada se pravi od visokokvalitetnih zobenih pahuljica", rekla je, posebno kada se upari sa stalnim miješanjem kako bi se postigla kremasta konzistencija.
Ali začini su ono gdje konsenzus postaje jasan. Stuart se zalaže za mali korak koji većina kuhara preskače za doručak. "So je pojačivač okusa", kaže on, koji pomaže "da kaša ne bude gnjecava", a istovremeno ističe prirodnu slatkoću.
Kada je u pitanju zaslađivanje kaše, kuhari su rekli da postoji velika razlika u slatkoći između prirodnih aroma i prerađenih dodataka.
Oni koji traže zaista ukusnu kašu savjetuju se da izbjegavaju više od osnovnih namirnica iz ostave. Stuart je tvrdio da "nikada ne bi dodao čokoladu u kašu", odlučivši se za još slađu alternativu.
Za završne jela koja nose okus, a da pritom ne preopterećuju bazu, kuhar se zalaže za voće s karakterom. „Volim završiti svoju kašu sjeckanim hurmama“, kaže on, nazivajući ih "najboljim od oba svijeta", pružajući intenzitet uz uočene zdravstvene prednosti za one koji vole slatko.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.