Miris nanine i bakine kuhinje: Da li znate šta su 'poderane gaće'?
Balkanska kuhinja puna je recepata čudnih imena, a jedan od njih je i recept za 'poderane gaće'.
Nema veće anegdote od one koja se govorila u narodu - da odemo doktoru, a na nama poderane gaće.
Tako da taj naziv poderanih gaća može evocirati ne tako drage uspomene, ali u ovoj varijanti sigurno će probuditi emocije na doručke kod nane ili bake u rano jutro, kada je život bio nešto jednostavniji.
Lagani petak u Sarajevu: Šetnja gradom, kafa na Baščaršiji i miris ćevapa
Spremite ih za doručak ili ranu večeru, a ako ostane koja viška (što ne garantujemo), ponesite na posao i podijelite sa kolegama.
Sastojci
- 500 g glatkog brašna
- 1 jogurt (čvrsti)
- 2.5 dcl mlijeka
- 1 kockica svježeg kvasca
- 2 žličice soli
- 1 prašak za pecivo
- 1 l ulja
Tajna savršenog lososa: Ovaj postupak obećava najbolji obrok ikad
Priprema
1. Kvasac, malo šećera i malo brašna zalijte sa 1 decilitara mlakog mlijeka, promiješajte i satavite na toplo da kvasac naraste,
2. Izmiješajte u jednoj većoj posudi brašno, sol i prašak za pecivo, dodajte jogurt, preostalo mlijeko i dignuti kvasac, te umijesite tijesto i stavite ga na toplo da naraste,
3. Na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljati tanje tijesto i izrezati na pravokutnike, svaki pravokutnik prorezati kroz sredinu, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
4. Masnoću dobro ugrijati i pržiti "poderane gaće" koje ste prethodno malo rastegnuli prstima, dok ne porumene,
5. Kad ih izvadite, slažite ih na papirnati kuhinjski ubrus i posolite;
Uživajte u okusu sa pekmezom, kajmakom ili namazom po izboru. A mogu i 'suhi', zašto da ne?
Recept preuzet sa Coolinarike.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.