Da li ste čuli za medžganik: Recept za starinsko jelo koje su često spremali naši preci
Da li ste čuli za medžganik? Ovo starinsko jelo, poznato i kao papula ili meljani grah, na naše područje stiglo je iz Turske.
Naši preci su ga često kuhali, a medžganik je jedan od tradicionalnih načina pripreme koji je danas pomalo zaboravljen.
Ovo jelo se pravi tako što se grah dobro skuha, a zatim izgnječi u glatku smjesu. Iako se može praviti od bilo koje vrste graha, bijeli se ipak smatra najboljim izborom.
Čengić: Razlike u platama ovise o složenosti poslova, ne o stručnoj spremi
Sastojci:
- 500 grama bijelog graha
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena bijelog luka
- 2 dl ulja
- aleva paprika
- biber
- so
Priprema:
Potopite bijeli grah u vodu da prenoći. Iscijedite ga i stavite u drugu vodu da se kuha, kad provri ponovo procijedite. Prelijte novom mlakom vodom i nastavite s kuhanjem dok ne smekša (mnogi ga kuhaju u ekspres-loncu, na tihoj vatri oko 30 do 40 minuta). Skuhan grah procijedite i ispasirajte. Grah začinite solju i biberom, dodajte malo vode u kojoj se kuhao i izmiksajte, kako biste dobili finu glatku masu.
Očistite i sitno nasjeckajte crni luk i beli luk. Propržite ih na ulju a zatim dodajte smjesu od graha. Promiješajte, kratko propržite i dodajte dvije male kašike aleve paprike. Vodite računa da paprika ne pregori jer će poprimiti gorak ukus. Medžganik se služi hladan - servira se na tacni ili u malo dubljoj posudi s mladim crnim lukom ili kiselim kupusom.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.