Kremasti rižoto s kojim ne možete pogriješiti

Radiosarajevo.ba
Kremasti rižoto s kojim ne možete pogriješiti

Lagani kremasti rižoto je nadasve ukusno i jednostavno jelo, pogodno i za svečane prilike.

S ovim receptom pripreme rižota na mediteranski način ne možete pogriješiti.

Potrebno vam je:

-400 grama paradajza iz konzerve
-300 grama svježeg paradajza (može zamrznut)
-250 grama riže
-glavica luka
-2 čehna bijelog luka
-kašika maslinovog ulja
-2 kašike putera
-4 kašike parmezana
-kocka za supu od povrća
-2 kašike lista ruzmarina
-2 kašike lista bosiljka

Priprema:

1. Isjeckajte paradajz i izmiksajte u blenderu.

2. Rastvorite kocku za supu u litar vode, pa polovinu polako dodajte u blender miješajući paradajz.

3. Sipajte u šerpu, u ostatak supe i stavite da polako vri.

4. Zagrijte puter i ulje u dubljoj šerpi, pa dodajte isjeckan crni luk i dinstajte 6-7 minuta dok ne omekša.

5. Dodajte sitno sjeckan bijeli luk i ruzmarin, kratko promiješajte, pa dodajte rižu i pržite jedan minut na tihoj vatri.

6. Polako dodajte vruću supu s paradajzom. Često miješajte, dodajući pomalo supu kako bude uvrila.

7. Poslije dvadesetak minuta, rižoto će već biti kremast jer će riža upiti svu supu.

8. Poklopite i ostavite da malo stoji. A potom promiješajte, dodajte bosiljak i servirajte posuto parmezanom.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak