Savršen užitak: Teleći medaljoni s rižom

Radiosarajevo.ba
Savršen užitak: Teleći medaljoni s rižom
Foto: Twitter / Teleći medaljoni

Teleći medaljoni savršen su gurmanski užitak. Teletina je inače mekana i sočna, a pripremljena na ovaj način, s rižom i gljivama, pravi je užitak za sva čula, a biće vam zahvalan i stomak.

Ovo je recept za jelo koje ne može ispasti drugačije nego odlično.

Za pripremu vam treba samo deset minuta, za kuhanje oko 20, a za prženje šest do osam minuta.

Potrebno vam je:

-500 grama medaljona ili okruglih odrezaka od teletine
-glavica luka
-90 grama biljne masti
-250 grama riže
-750 mililitara vode
-sol
-250 grama šampinjona
-30 grama brašna
-250 mililitara kiselog vrhnja
-prstohvat šećera
-tri kriške ananasa (za ukras)
-peršun i konzervirane trešnje (za ukras)

Priprema:

1. Sitno nasjeckani luk propržimo na deset grama biljne masti. Pošto postane staklast, umiješamo rižu, naglo je propržimo, a potom prelijemo s pola litra vode. Posolimo i na laganoj vatri, u poklopljenoj posudi, kuhamo dok ne omekša.

2. Oprane gljive narežemo na listiće i propržimo ih na 20 grama biljne masti. Prelijemo ih s 250 mililitara vode i kuhamo 15 minuta.

3 .Od 20 grama biljne masti, brašna i tekućine u kojoj su se kuhale gljive napravimo svijetlu zapršku. Ako je tekućine premalo, dodajmo još vode. Tada umiješamo kiselo vrhnje, dodamo gljive i pustimo da umak naglo zavrije. Posolimo i, po okusu, začinimo prstohvatom šećera.

4. Teletinu izrežemo u deset do 20 malih medaljona, koje pržimo na 40 grama biljne masti dok s obje strane ne postanu smećkasti. Pržene medaljone posolimo.

5. U tavi zagrijemo kriške ananasa. Na zagrijani pladanj složimo kuhanu rižu, a na rižu medaljone. Sve prelijemo s malo umaka od gljiva i ukrasimo kriškama ananasa, peršunom i konzerviranim trešnjama. Preostali umak od gljiva ponudimo posebno.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije