Vikend slastica: Napravite tiramisu, ukusni kremasti desert gotov za 15 minuta

Radiosarajevo.ba
Vikend slastica: Napravite tiramisu, ukusni kremasti desert gotov za 15 minuta
Foto: Coolinarika / Tiramisu

Tiramisu je jedan od najpopularnijih italijanskih deserata, a po mnogima i najfiniji. Donosimo vam recept za brzu verziju ove kremaste slastice.

Prema originalnoj recepturi, popularni tiramisu ne može se napraviti bez svježih jaja. Žumanjci se razrađuju sa šećerom i pomiješaju s mascarponeom u koji zatim dodajemo snijeg od bjelanjaka. Zbog straha od salmonele mnogi izbjegavaju korištenje svježih jaja i umjesto toga kuhaju kremu od žumanjaka.

U međuvremenu se pojavila i najjednostavnija verzija ovog popularnog deserta u kojoj uopće nema jaja, a mascarponeu se dodaje samo tučeno slatko vrhnje zbog kojeg slastica postaje još kremastija. U nastavku pronađite najjednostavniji recept za ‘lažni’ tiramisu.

U najjednostavnijoj verziji tiramisua uopće nema jaja.

SASTOJCI ZA TIRAMISU:
200 g piškota
250 g mascarponea
3 dcl slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
2 dcl crne kafe
1 dcl ruma
kakao

PRIPREMA:
1. Mikserom razradite mascarpone i šećer u prahu dok ne dobijete finu kremastu smjesu.

2. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag koji zatim lagano umiješajte u mascarpone.

3. U duboki tanjir ili zdjelicu stavite kafu i rum.

4. Piškote namačite u mješavinu kafe i ruma i slažite na dno četvrtastog kalupa.

5. Kada ste piškotama pokrili dno posude preko njih stavite polovicu pripremljene kreme od mascarponea i šlaga.

6. Složite drugi red piškota u kalup, prelijte ostatkom kreme i po potrebi lagano poravnajte špatulom ili kašikom.

7. Tiramisu bogato pospite kakaom u prahu i ostavite ga u hladnjaku minimalno 4 do 5 sati, a najbolje bi bilo da odstoji preko noći. Oni nestrpljivi mogu se poslužiti desertom čim se malo prohladi, ali imajte na umu da se za tako kratko vrijeme ne može stisnuti pa ga ne možete rezati na lijepe kocke.

SAVJET PLUS:

Rum možete izostaviti iz recepta ako ga ne volite ili pak zamijeniti s amarettom, popularnim italijanskim slatkim likerom koji će ovom desertu dati uistinu posebnu i specifičnu aromu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije