To nam treba: Ovo je nazdravija čokoladna torta
Idealno se kombinira sa gotovo svim jelima, pa nije ni čudo da se nalazi baš među potrebnim sastojcima za ovu čokoladnu tortu zbog kojeg se ova torta naziva fit i zdravom.
Riječ je o karfiolu, a u torti ga nećete ni osjetiti:
Sastojci:
šoljica naribanog karfiola
pola šoljee kokosovog mlijeka
50 g tamne čokolade
šolja kokosovog ulja
5 dkg krem sira
3 jaja
pola šolje bademovog brašna
četvrtina šolje lanenih sjemenki
pola šolje kakaaa u prahu
3 kašikee zdrave zamjene za šećer
1/2 čajne kašikice sode bikarbone
kašikica arome vanilije
Prstohvat soli
1/2 čajne kašike cimeta
Priprema:
Pećnicu zagrijte na oko 190 stepeni, pripremite dublji lim, ali ne preširoki (manji od klasičnog lima za torte).
U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. U blender stavite naribani karfiol i još ga usitnite da "smjesa" postane glatka. Ubacite kokosovo mlijeko i sve skupa još dobro promiješajte.
Na pari rastopite čokoladu i kokosovo ulje te dodajte smjesi od karfiola, potom ubacite jaja, vaniliju, sladilo i krem sir te sve skupa još dobro miješajte. Tek potom dodajte i suhe sastojke i još jednom sve skupa dobro promiješajte.
Smjesu ulijte u nauljeni lim i pecite oko 30 minuta.
Nakon što se kolač ohladi guštajte su super zdravom, slatkom i čokoladnom kolaču, prenosi Index.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.