Kako pravilno postupiti s buđavim sirom

0
Radiosarajevo.ba
Kako pravilno postupiti s buđavim sirom

Česta je pojava da sir postane buđav, ali to nije uvijek razlog za bacanje. U mnogim slučajevima sir se može spasiti i sigurno konzumirati, ovisno o vrsti.

Neke vrste sireva koriste buđ kao dio procesa zrenja, što je poželjno i sigurno za konzumaciju, jer dodaje specifične okuse i arome. Međutim, buđ koja se pojavljuje nenamjerno, obično u frižideru, nije dio tog procesa i može promijeniti okus i teksturu sira. Iako nije nužno opasna, može utjecati na kvalitetu sira.

"Ključno je prepoznati razliku između namjerne i nenamjerne. Mnogi sirevi ovise o kori koja im daje teksturu i specifične arome. Na primjer, Camembert ima bijelu koru buđi koja mu daje zemljani okus, a Clothbound Cheddar razvija raznobojnu buđ koja je ključna za njegov završni oblik", objasnio je Joshua Windsor, stručnjak za buđ na sirevima.

Nestala Mia Melićević (17) iz Sarajeva: Posljednji put viđena 8. januara, porodica moli za pomoć

Kada je sigurno jesti pljesniv sir?

Ako primijetite buđ na tvrdom ili polutvrdom siru, možete je izrezati i ostatak sira jesti bez straha. Međutim, kod mekših sireva poput ricotte, svježeg sira ili krem sira, najbolje je baciti ih. Ako je sir prekriven buđi, posebno mekši sirevi, najbolje je ne konzumirati ga. Ako buđ zahvati vanjski dio sira, izbjegavajte konzumaciju tog dijela.

Buđav sir može širiti na druge kravlje namirnice u frižideru, pa bi ga trebalo odmah baciti. Za prevenciju buđi, važno je kupiti sir u pravo vrijeme. Mekši sirevi imaju kraći rok trajanja, pa ih treba kupiti bliže datumu konzumacije, piše Net.hr.

Kako da vaše banane ostanu svježe i do dvije sedmice duže: Ne držite ih blizu ovog mjesta u kuhinji

Također, najbolji način pohrane sira je u plastičnoj foliji, jer buđ treba kisik da bi raslo. Za sireve s prirodnim korama buđi, bolje je koristiti papir za sir jer omogućava protok kisika, usporavajući, ali ne zaustavljajući rast buđi.

Buđ koja se nenamjerno pojavljuje na siru, obično u frižideru, nije opasno, ali može utjecati na okus i teksturu sira. S obzirom na sigurnost hrane, dok je sir pravilno pohranjen i frižider funkcioniše, buđ obično nije veliki problem, već pitanje kvalitete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak