Kako da vaše banane ostanu svježe i do dvije sedmice duže: Ne držite ih blizu ovog mjesta u kuhinji

1
Radiosarajevo.ba
Kako da vaše banane ostanu svježe i do dvije sedmice duže: Ne držite ih blizu ovog mjesta u kuhinji
Foto: Pixabay / Banane

Banane su izuzetno ukusne, ali njihovo skladištenje u kuhinji može biti nezgodno, jer mogu dugo ostati zelene, a zatim vrlo brzo prekrive smeđim mrljama i postanu mushave.

Međutim, veliki razlog zašto banane ne ostaju svježe tako dugo je taj što mnogi ljudi pogrešno čuvaju banane. Naime, nikako ih ne biste trebali držati u voćnoj zdjeli sa drugim voćem.

Iako zvuči neobično, mnoge vrste voća ispuštaju etilenski plin, prirodnu tvar koja ubrzava zrenje i poboljšava okus, ali previše voća zajedno može ubrzati propadanje, kažu stručnjaci iz Chiquite.

Žestoka debata Milanovića i Primorca, jedna od glavnih tema BiH: 'Jeste li rekli da im treba sapun?'

Žestoka debata Milanovića i Primorca, jedna od glavnih tema BiH: 'Jeste li rekli da im treba sapun?'

Oni objašnjavaju: "Ovaj plin se prirodno oslobađa iz zrelog voća, a banane su posebno osjetljive na njega – izaziva zrenje čak i ako ste odabrali voće koje je još uvijek prilično zeleno."

"Plin također djeluje obrnuto: ako imate voće koje želite da sazrije, stavite vrlo zrelu bananu u blizinu, što može ubrzati proces zrenja. To je jedan od poznatih neobičnih načina upotrebe banana."

Kako najbolje skladištiti banane?

Banane će ostati svježe ako se spriječi nakupljanje etilenskog plina u njihovoj okolini, zbog čega je važno odmah izvaditi banane iz plastične vreće čim ih donesete iz trgovine.

Stručnjaci kažu: "Trgovine često omotavaju banane u plastične vreće, što je vrlo loše za naše sunčane voćke, jer plastika zadržava vlagu."

Najbolje je banane držati na hladnom i tamnom mjestu, poput ormarića ili kuhinjske ladice, daleko od grijalica ili hladnih prozora.

Kako spriječiti da etilenski plin pokvari banane?

Banane ispuštaju puno etilenskog plina iz stabljike, zbog čega će brzo posmeđiti ako ne znate kako ga blokirati. Jednostavan trik je omotati stabljiku banana plastičnom folijom ili aluminijskom folijom, što će usporiti oslobađanje etilenskog plina i spriječiti da utiče na ostatak ploda.

Stručnjaci objašnjavaju: "Iako plastične vreće nisu dobre za banane, omotavanje stabljike plastikom pomaže kontrolirati oslobađanje etilena, što je ključno za pravilno skladištenje banana."

Kada banane postanu žute, možete ih staviti u frižider. Iako će kora postati crna zbog reakcije na hladnoću, unutrašnjost ploda će ostati svježa.

Skladištenje banana u frižideru zaustavlja proces zrenja, pa se ne preporučuje čuvanje zelenih, nezrelih banana na ovaj način jer nikada neće u potpunosti razviti svoj okus.

Stručnjaci kažu: "Kada banane postanu potpuno zrele, dobro je staviti ih u frižider kako bi se produžila njihova svježina. U frižideru će ostati svježe još sedmicu ili dvije. Ali budite oprezni – dok banane ne postanu potpuno žute, stavljanje u frižider može spriječiti pravilno zrenje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije