Naučnici otkrili da ovaj kuhinjski predmet sadrži 82 milijarde bakterija: 'Mijenjajte svaka 3 dana'
Spužvice za suđe, iako male značajan su izvor bakterija i mikroorganizama u kuhinji. U stalnom su kontaktu s ostacima hrane, masnoćom i vlagom, što ih čini idealnim mjestom za razmnožavanje štetnih bakterija
Prema istraživanju Tronda Møretrøa s Norveškog instituta za istraživanje hrane, jedna spužva može sadržavati više bakterija nego što ima ljudi na Zemlji. Broj bakterija i mikroba prisutnih u jednoj spužvi je nevjerovatan, što postavlja važno pitanje: koliko često trebate mijenjati spužvicu za suđe da biste održali pravilnu kuhinjsku higijenu?
Studije objavljene u Journal of Applied Microbiology pokazuju da spužve za suđe mogu sadržavati širok raspon bakterija, uključujući potencijalno štetne patogene. Kada koristite spužvu za čišćenje posuđa, ona dolazi u kontakt s česticama hrane, vlagom i drugim organskim tvarima. Ovi uvjeti pružaju savršeno okruženje za brzo razmnožavanje bakterija.
Uoči Božića u Sarajevu: Vjernici zapalili badnjak u dvorištu Stare pravoslavne crkve
Stalna uporaba i izloženost ovim elementima čini spužvice za posuđe idealnim tlom za razmnožavanje bakterija kao što su Escherichia coli (E. coli), Salmonella i Staphylococcus aureus.
Zapravo, istraživanje norveških naučnika pokazalo je da jedna spužvica za posuđe može sadržavati do 82 milijarde bakterija. Ovaj broj je dovoljan da razmislite o tome koliko često trebate mijenjati spužvicu, posebno imajući u vidu da se spužve često koriste u prostorima za pripremu hrane. Uz tako visoku koncentraciju bakterija, jasno je da zanemarivanje redovite zamjene spužve može ugroziti vaše zdravlje, piše essanews.
Stručnjaci preporučuju zamjenu spužvi za suđe svaka 2 do 3 dana kako bi kuhinja bila higijenska. Ova česta zamjena je ključna, posebno za kućanstva koja kuhaju i peru suđe više puta dnevno. Kombinacija čestica hrane, vlage i fizičkog djelovanja ribanja stvara okruženje u kojem bakterije napreduju. Čak i ako redovito čistite spužvicu, bakterije i dalje mogu postojati, što zamjenu čini najučinkovitijom metodom za sprječavanje širenja klica.
Savjet stručnjaka: Šta uraditi ako na sobnim biljkama uočite ljepljive bijele nakupine?
Važno je napomenuti da se spužve često koriste na raznim površinama, a ne samo na posuđu, što znači da mogu širiti bakterije na radne površine, daske za rezanje i druge kuhinjske alate. S obzirom na to da se bakterije mogu brzo razmnožavati, redovita zamjena spužvice je jednostavan, ali učinkovit način da smanjite rizik od kontaminacije u vašoj kuhinji.
Iako je redovita zamjena najpouzdanije rješenje, postoje načini kojima možete produžiti vijek trajanja spužvice za suđe. Svoju spužvicu možete dezinficirati tako što ćete je staviti u mikrovalnu jednu minutu (provjerite da je prije toga vlažna), prokuhati je u vrućoj vodi sa sirćetom ili je čak staviti u perilicu posuđa.
Ove metode mogu smanjiti broj bakterija na spužvi, ali ne eliminiraju sve mikroorganizme. Kao rezultat toga, redovita zamjena ostaje najbolja opcija da vaša spužva ne postane opasnost za zdravlje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.