Kako izbjeći "metalni okus" tjestenine? Ključ je u vodi i ovom dodatku
Većina misli da je priprema tjestenine jednostavna kao: zakuhate vodu, dodate malo maslinovog ulja, stavite tjesteninu i kuhate oko 12 minuta dok ne omekša.
Stručnjaci za talijansku kuhinju iz Etalyja, za Mirror su otkrili da bi trebalo koristiti oko četiri litre vode za svakih 450 grama tjestenine.
Dodaju i: "Iako će topla ili vruća voda brže zakuhati, može sadržavati više otopljenih minerala iz vaših cijevi, dajući vodi - i bilo čemu kuhanom u njoj - blago metalni okus", tako da biste uvijek trebali uliti hladnu ili mlaku vodu u lonac i čekati da zakuha.
Za spas NUB-a: Pročitajte kompletan nalog koji je danas naredio Christian Schmidt
Preporučuju dodavanje jedne do dvije kašičice soli u vodu za tjesteninu, ali tek nakon što zakuha. Dodavanje ulja, međutim – nikako!
Iz Eatalyja, talijanski lanac restorana i dućana, za Mirror kažu: "Nikada ne biste trebali dodavati maslinovo ulje u vodu ili tjesteninu nakon cijeđenja.
Iako bi moglo pomoći da se tjestenina ne lijepi jedna za drugu, maslinovo ulje će također spriječiti umake da se lijepe za tjesteninu."
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.