Tjestenina "na jesenski" način: Ovaj fini umak s kestenima je hit sezone

0
Radiosarajevo.ba
Tjestenina "na jesenski" način: Ovaj fini umak s kestenima je hit sezone
Foto: Unsplah / pasta

Tjestenina s kestenima i gljivama odličan je izbor za ručak ili večeru "na brzaka". Priprema ne može biti jednostavnija, a da napravite ovaj fini kremasti umak s okusom jeseni trebat će vam tačno onoliko vremena koliko i tjestenini treba da se skuha - čas posla.

Umak možete poslužiti s tjesteninom po vašem ukusu, ali za ovakve umake idealne su tagliatelle. Količina sastojaka navedenih u receptu dovoljna je za četiri porcije. Ukupno vrijeme pripreme tjestenine s kestenima i gljivama je 20 minuta.

Sastojci za tjesteninu s kestenima i gljivama:

500 g tjestenine
300 g oguljenih kestena
400 g šampinjona
2 luka
4 mlada luka
2 čehne bijelog luka
8 kašika maslinovog ulja
500 ml vrhnja za kuhanje
50 g parmezana
sok od 1 limuna
sol
biber

Ljubav u srcu Mostara: Pogledajte snimak romatične prosidbe ispod Starog mosta

Ljubav u srcu Mostara: Pogledajte snimak romatične prosidbe ispod Starog mosta

Priprema tjestenine s kestenima i gljivama:

Nasjeckajte mladi luk i češnjak. Gljivama uklonite stapke i narežite ih na počice. Usitnite oguljene kestene.

Kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente.

U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak, a kada luk postane staklast, dodajte i gljive. Dinstajte otprilike 5 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu pa dodajte nasjeckane kestene i dinstajte još 3 minute.

Ulijte vrhnje za kuhanje i kuhajte 4 do 5 minuta. Dodajte limunov sok i sitno ribani parmezan i dobro promiješajte.

Ocijedite tjesteninu i prebacite je u tavu. Dobro promiješajte i poslužite toplo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije